Teckensnitts storlek: +

SM GULD, SM GULD, SM GULD!!

28000065_10156215024518675_1708932455_o

Kiruna, slädhundarnas mecka, inom en radie på några km från oss bor det flera hundar än människor, Kiruna, det optimala stället att hålla på med drag! Och, i helgen fick vi köra SM på hemmaplan, i våran hemmaklubb, Kiruna Slädhundsklubb, på vackra spår kring Kiruna centrum och gruvan! 

Så klart är det en fördel att ha tävling på hemmaplan, tror inte det spelar så stor roll inom vilken hundsport man tävlar i, så är det oftast en fördel att vara på hemmaplan, hundarna känner igen sig, och framför allt får de vila hemma, där de vilar som bäst! 

I slädhundskörning finns det olika klasser och distanser, det finns sprint, som är från 5km till kring 25 km, i klasserna 2 spann, 4 spann, 6 spann, 8 spann och obegränsad klass, där siffran säger antalet hundar man får starta med, distansen är längre ju fler hundar man kör. 
Medeldistans där distansen oftast ligger på 4-7 mil, och klasserna är 6 spann och 12 spann, och långdistans där de kör från 30 mil och uppåt. 

Jag tävlar medeldistans, 12 spann, och årets SM hade distansen 43 km, vi kör en slinga på 43 km, tre dagar i rad, så totalt ca 13 mil på tre dagar. Farten bör ligga på kring 25-27km/t i snitt på hela distansen, så det är ett rätt högt tempo de ska hålla. 
Det här var det 11e SM guldet vi tog i medeldistans, och det kanske låter som att det är lätt att ta guld, men det kan jag lova att det inte är. 
Det spelar ingen roll vilken hundsport man håller på med, det krävs massor med timmar för att förbereda sig för ett mästerskap, det krävs en målmedvetenhet, envishet, tjurighet, motivation, prioritering och tid, massor med tid! Svårigheten med draget och den klassen jag kör är att det inte räcker att förbereda en hund, men jag måste förbereda alla mina 12 hundar, där alla är olika individer, som kanske behöver olika typer av förberedelser, och framför allt, det viktigaste, jag måste bygga en teamkänsla, ett team där alla hundar känner sig trygga och bekväma, där vi alla jobbar tillsammans och gör sitt bästa. Mitt team är inte bättre än den sämsta deltagaren, så det gäller att alla känner sig omhändertagna och motiverade. Kanske går att jämföra med ett fotbollslag, där alla behöver göra det den är bra på, alla behöver känna sig dugliga och duktiga! 

När jag kör en tävling, så är det mycket som kan spela in, spåren bland annat, hur bra är de? Är det tunga lösa spår, är det mycket kuperat, är det svårigheter som vi kan förbereda oss för? Vädret kan vi aldrig styra över, så vi kan räkna med att köra på allt från fina pistade spår till moddiga och snöfyllda spår, hård vind, stekande sol, temperaturen, är det varmt eller kallt, allt behöver vi försöka förbereda oss på. 
Att få en hund, eller ett spann att springa drygt fyra mil går med lite träning, men att få en (eller 12) hund(ar) att hålla högt tempo, snabb galopp, mil efter mil är en svårighet, att hålla motivationen på hundarna uppe även om det är tunga spår är nog det svåraste, lite samma som att få hunden att hålla ut ett helt lydnadsprogram, heller inte så lätt ;) 
Jag har inga direkta tips på hur jag gör, men jag tror att trygghet är viktigt, att hundarna är trygg med mig som lagledare, och litar på att de kommer klara av detta, även när de blir trötta, vilket vi så klart måste träna på under träningspassen, och inte på tävling. Att hela tiden se individerna i träningen, och veta vad de klarar av och när jag kan utmana de att klara lite till. Att aldrig utmana de så mycket att motivationen försvinner, i draget är ju väldigt självbelönande, hundarna vill dra, de vill springa och är lyckliga när de gör det, men det betyder inte att de får lägga av så fort de blir lite trötta, och där gäller det att hitta balansen, och jag använder mig av samma tänk i annan hundträning, om jag hela tiden tränar fotgående tills min hund tröttnar helt och gör något annat, så kommer ju lusten att gå fot försvinna sakta men säkert, men kan jag hela tiden utmana hunden att klara lite till, lite i taget, och att jag ser till att hunden får sin boll när den kämpar som mest för att fortsätta fokusera och inte tappa fokus, så kommer ju hunden att lära sig att det lönar sig att fortsätta även när den kanske känner sig liiite trött, men det är en hårfin balansgång.. 
"Det vi gör mycket av blir vi bra på" 

Det går inte att beskriva känslan att stå på släden, bakom 12 individer, mina 12 bästa vänner, som gör det de älskar, sträcker ut i galopp mil efter mil, fokuserade på sitt arbete, och älskar att vara en del av vårat team, där hittar jag min bubbla, det är terapi, alla tankar försvinner, hundrumpor studeras, och hela tiden analyseras varje hund, det är bara vi, jag och mina hundar! Det MÅSTE upplevas, har ni chansen, ta den!! 

Häng med på en träning:

 

0
 

Kommentarer

Kommentarer saknas
Redan registrerad? Logga in här
Guest
lördag, 17 februari 2018
Om du vill registrera dig, fyll i användarnamn och namnfältet

Captcha bild