Trevlig Lucia på er! Hemma hos mig gör jag och Midori oss i ordning för att åka på kurs, medans Valle för full hals sjunger Luciasången. Eller skäller Luciasången. Eller kanske bara skäller allmänt…;) Mårran ger honom en irriterad blick från sin korg, hon gillar sovmorgon. Det gör inte Valle.
Hoppas din Lucia är lika trevlig som min! En ledig söndag, tredje advent, mörkt ute och ljust inne, och en helt perfekt dag att fixa hundarnas julklapp – hemmalagat hundgodis!
Eftersom jag är en synnerligen dålig kock så kommer recepten från olika källor på internet, testade och godkända av mina vovvar:
Torkad blodpudding
Skär blodpuddingen i små tärningar. Sätt på ugnen på låg värme – cirka 100 grader. Lägg bitarna i en bakplåtspappersinklädd ugnssäker form. Du kan torka godisbitarna alltifrån 30 minuter till ett par timmar beroende på hur torra du vill att bitarna ska vara. Känn efter själv när konsistensen är sådan som din hund gillar.
Köttfärsgodis
Mixa ca 400 gram köttfärs med två ägg och en matsked mjöl. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på. Få gärna smeten så jämn och tunn som möjligt för att få bra storlek på godisbitarna. Sätt in plåten med smeten i ugnen på ungefär 175 grader. Du kan även hålla luckan något öppen för att eventuell vattenånga ska komma ut. Ta ut plåten efter en halvtimme, eller när smeten är torr på ovansidan. Vänd på smeten och skär den i avlånga remsor. Sätt in plåten igen i några minuter så att även den tidigare undersidan blir torr. Ta ut dem ur ugnen och klipp godisremsorna i små bitar.
Torkad lövbiff
Lägg några skivor lövbiff på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen i 150 grader tills köttet känns riktigt torrt. Skär i pyttesmå bitar. Förvara i kylen.
Kyckling jerky
Skär två kycklingbröst på tvären i 0,5 cm tjocka strimlor. Torka på en plåt med bakplåtspapper i ugnen i 100 grader tills de är riktigt torra och hårda. Det tar cirka två timmar. Förvara i kylen.
Laxbollar
Koka 200 gram lax. Mixa med ett ägg, en tesked rapsolja och två teskedar Maizena. Rulla till små bollar och låt baka på bakplåtspappersklädd plåt i 10–15 minuter i 150 graders ugnsvärme. Förvara i frysen.
LEVERGODIS i olika former:
Koka 1 kg lever (nöt eller lamm) i en timme. Häll av spadet och låt levern svalna. Skär sedan upp den i små bitar. Torka i ugn, 80-90 grader tills de är torra på ytan och mjuka inuti. Det tar cirka 1,5 timme. Ugnsluckan ska under torkningen stå lite på glänt så att fukten försvinner. Dela upp godiset i små portionspåsar och frys in det du inte ska använda. Det som du ska använda de närmaste dagarna kan du förvara i kylskåp.
0,5 kg lever. Täck en plåt med folie , skär levern i 1,5 till 2 cm stora kuber och bred ut dem på plåten. Baka leverkuberna i ugnen, 225 – 250 grader i cirka 30 minuter. Låt torka (svalna) på plåten i ungefär en timme. Det färdiga godiset behöver inte förvaras i kylskåp. Det håller sig länge och förvaras bäst i rumstemperatur.
1 liter filmjölk
1,5-2 kg vetemjöl
1 dl matolja
Lever
Blanda filmjölken, vetemjölet och matoljan.
Koka levern och mixa den, blanda sedan ner den i degen. Kavla ut degen på en smord plåt till en tjock platta. Skär med en vass kniv ett rutmönster i degen, skär mönstret till så stora kex som du vill ha. Grädda i ugnen på ca. 200 grader tills kexen fått färg.
Ta sedan bort kexen från plåten, dela dom i bitar och
lägg tillbaka dem på plåten. Torka kexen i ca. 50-100 grader i ugnen. Kexen är klara när dom blivit hårda.
Har du fler bra recept? Dela gärna!