Bloggen

LUCKA 14

LUCKA 14

Måndag – ny dag, ny vecka och ny lucka! Denna vecka kommer att handla om följsamhet och inkallning, två saker som många har problem med.

en tålmodigt väntande valp – när kommer leverpastejen?!

 

I senaste temakursen i inkallning som hölls av oss på Glädjeklick, kom instruktören på fyra saker som förstör inkallningen. De kan vara bra att tänka på när vi tränar detta, eller använder oss av det över huvud taget. 

 

Så här:

1. Vi tjatar ut ordet/namnet. Om hunden belönas var tjugonde gång du säger dess namn, varför ska den då sluta lukta på den där fläcken eller sluta jaga efter cykeln bara för att du tycker det? Och hur kul tycker du själv att det är att under tio minuter höra samma sak ”hundra” gånger?

Här finns en enkel tumregel: är kopplet på och du inte tränar – säg något annat än det hunden ska komma på. Exempel: här, häråt, hitåt, kom, häng med. 

2. Vi belönar för dåligt eller utan variation. Om hunden vet att den väljer mellan hare eller torrfoder (för du har alltid bara det), blir valet enkelt. Har du en hund som inte vet om det bjuds upp till kamp, bollkast, jagande av godis, köttbullar eller något annat den gillar, så blir valet svårare. 

3. Vi lär inte hunden rätt. Om vi kopplar hunden varje gång den kommer till oss när vi kallar, vad lär vi den då? Jo, att det roliga är slut när den lyder inkallningen! Om vi aldrig lär den dess namn eller ordet vi vill kalla in den med, hur ska den då veta vad vi vill? Det kan den inte. 

Lär hunden att inkallning är det bästa i världen! Om du har en matglad hund – kalla in varje gång det är dags att äta! Om du har en bolltok – kalla in innan du kastar bollen! Kan användas på allt din hund gillar, huvudsaken är kopplingen ”ordet leder till något kul” och inte tvärtom 🙂

Vi kör en inkallningsövning på det! Här visar Beatrice:

 

Imorgon om följsamhet och koppelgående 🙂 Ses då!

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar