Bloggen

Åsa visar: Lite enkel sommaraktivering!

Åsa visar: Lite enkel sommaraktivering!

Juli är semestertider. Själv håller jag på att flytta, och jag och dogsen bor in oss i ett nytt hus och utforskar nya omgivningar. Lite i taget börjar vi känna oss hemma.

Att flytta från en gård med hagar och egen appellplan till ett litet hus ute i skogen innebär att vi får träna och aktivera på ett lite annat sätt. Mindre trädgård = övningar som tar mindre plats. Nya omgivningar = övningar som hundarna känner igen och tycker om, och som kan utföras var som helst och varieras i det oändliga. På så sätt bygger vi bra träningsrutiner i vår nya skog, och fyller på förrådet av roligheter ihop.

Det blir mycket nosarbete (duh, skogen!), och det blir en hel massa Dog Parkour! Jag tänkte dela med mig av en okomplicerad övning som ibland är lite trixig att få till, och som tränar både muskler, självkontroll, och balans: ”Trappan”!

Du behöver: en trappa. Lång eller kort spelar ingen roll, vi använder en förstutrappa till ett övergivet hus som vi hittade. Du kan alltid använda bara en del av en längre trappa.

Övningen går ut på: att ta sig uppför trappan ett steg i taget och sedan nerför trappan på samma sätt. Hunden stannar varje gång den har två tassar på ett trappsteg och två tassar på nästa.

På filmen använder jag en tydlig handtarget för att få min ivriga hund att hitta rätt position (hon vill helst bara hoppa hela på en gång!). Efterhand kommer targeten att göras om till en handsignal.

(Andra delen av filmen är en enkel ”framtassar upp” på ett lite svårare hinder – ett lite halt metallräcke. Börja på enklare hinder först!)

Kom ihåg att detta är styrketräning för din hund! Rörelsen ska vara långsam och kontrollerad, inget rusande upp och ner. Gör en eller två repetitioner – låt hunden vila och gör något annat – återkom och gör ett par repetitioner till – slut för idag.

Vill du lära dig mer om Dog Parkour, och göra rätt från början? Spana in online-kursen som börjar 6 augusti!

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar