Om vi går och laddar hela tävlingsdagen lika mycket som minuten strax innan vi ska kliva in på planen, så kommer vi vara helt slut när det väl är dags att starta. Så hög anspänning så länge är sällan ett bra recept för framgång eller för att ha en go känsla när man tävlar. Försök istället att dela upp tävlingsdagen i olika bitar och fundera kring vilket fokus och vilken koncentrationsnivå eller anspänning som passar dig bäst att ha under tävlingens olika delar.
Under vissa delar av tävlingsdagen behöver du ha ett mycket smalt fokus, där du skärmar av och går in i din egen bubbla, under andra delar av tävlingsdagen passar det bättre med ett bredare fokus där du är mer utåtriktad och kanske sysselsätter dig med helt andra saker för att hålla dig avspänd och spara både energi och koncentration till när du bäst behöver den. Hur ofta du behöver gå mellan olika fokuslägen skiftar naturligtvis både mellan olika sporter och mellan olika tävlingsupplägg så analysera utifrån din sport och hur tävlingarna brukar läggas upp där.
När under tävlingen behöver du vara som mest skärpt? Troligtvis strax innan och under din prestation. Kan du hitta rutiner och triggers som försätter dig i rätt koncentration inför den stunden (se tex lucka 9 Clear the mechanism)? När under tävlingsdagen behöver du vara skärpt men kanske ha lite bredare fokus än när du tävlar? Troligtvis under banvandringen, om du tävlar i en sport där någon slags banvandring ingår. Då vill du skärma av de andra som banvandrar och fokusera på att förbereda dig så bra du kan, men du kommer behöva ha lite bredare fokus än när du tävlar eftersom du helst inte ska krocka med de andra som banvandrar. (Däremot är det för de allra flesta av oss dumt att vara för avspänd eller för utåtriktad på banvandringen eftersom vi då inte övar och ställer in oss på den koncentrations- och prestationsnivån som vi sedan vill ha när vi ska köra med hunden.)
När passar det att ha ett större, mer utåtriktat fokus? Troligtvis under långa väntetider innan, mellan eller efter din prestation. Då kanske du antingen kopplar av lite vid sidan av (kanske med musik i hörlurarna?), sitter och pratar med någon kompis, tittar på andra ekipage eller går en promenad med hunden. Med utåtriktat menar jag inte att du behöver umgås eller vara social utan utåtriktat fokus står mer för att du tillåter dig att ta in fler intryck än när du tävlar (då du allra helst bara vill ta in prick de intrycken du behöver för att prestera optimalt), dvs du noterar fler saker i din omgivning eller bara har en lägre anspänningsnivå.
Genom att ge dig själv olika uppgifter och saker att sysselsätta dig med som stämmer överens med den anspänningsnivån och det fokus du vill ha under tävlingsdagens olika delar, kan du få in rutiner som hjälper dig att vara ”lagom” på när du ska vara det, avslappnad och avkopplad när du ska vara det, och koncentrerad och laddad när du ska vara det. Fundera över vad du kan göra på tävlingsplatsen för att försätta dig själv i de olika nivåerna och öva dig på det!
Har du väldigt svårt att släppa tanken på din egen prestation trots att det kanske är timmar kvar innan ni ska prestera, så brukar ett väldigt bra tips vara att inte gå runt och prata om den egna prestationen och hur nervös du är, utan istället hitta någon som du kan prata om något helt annat med. Att skifta fokus och berömma någon annans prestation eller att uppmärksamma bra saker som arrangören gör och vid lämpligt tillfälle säga det till någon funktionär, är också ett enkelt sätt att både bidra till en trevligare stämning och att hjälpa sig själv att gå ner i varv och släppa tankarna på tävlandet en stund. Kanske kan du passa på att växla några ord med de som står i köket och beröm dem för något gott du köpte där!? Kanske har du så mycket dötid att du rent av kan fråga om de behöver hjälp med något en stund?
Lyckas vi koppla av och njuta och ha trevligt under väntetiden och övar oss på att inte för tidigt och i onödan börja ladda inför prestationen, kommer vi ha mycket mer att ge när vi väl behöver vara som mest fokuserade. Man pratar ju ofta i hundvärlden om att vi önskar oss hundar med bra ”av- och på-knappar” men faktum är att vi tävlingsförare också behöver öva upp att gå från av till på och även några lägen däremellan på ett bra sätt!
/Anna Larsson
Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser