Bloggen

Att aktivera en gammal hund

Att aktivera en gammal hund

Min äldsta hund Fonzie fyller 12 år om två månader. Han har levt ett aktivt liv och tävlat i en mängd olika hundsporter genom åren, men sedan han på grund av hälsoskäl fick bli pensionär på heltid hösten 2015 så har jag saknat att ha något mål att sikta mot ihop med honom. Visst, vi har promenerat, tränat trix och hittat på olika aktiviteter men det är lätt att man bara gör det som man kommer på för stunden eller att träningen av de yngre, aktiva hundarna blir mer prioriterad.

För att ändra på det och ha något nytt mål för min gamle hund så beslöt jag mig för att träna in olika tricks och moment med honom och eftersom jag vet att jag tränar bättre om det ska ”bli” något av det så har jag valt att sätta upp som mål att han ska bli en ”Trick Dog Champion” (en amerikansk titel som går att ta i fem olika steg; novice, intermediate, advanced, expert och champion). Självklart kan man träna tricks och moment bara för egna nöjet men jag gillar att sammanställa dem på film och så gillar jag små utmärkelser så jag har valt att vi ska skicka in en ansökan för varje ny nivå vi klarar av.  Jag vet att en del blir upprörda över att det finns företag som på olika sätt tillhandahåller ”titlar” man kan träna för och ansöka om (utöver Trick Dog så finns tex titlar för dogparkour eller vardagslydnadsövningar osv) men själv ser jag den som att roligt nöje och precis den spark i baken som jag behöver för att hålla igång och träna mot ett mål. Dessutom hoppas jag att genom att filma det jag tränar med Fonzie så kanske någon annan blir inspirerad att träna med sin gamla hund helt oavsett om man vill sikta mot en titel eller bara vill få idéer till att variera träningen hemma!

Nu på första nivån är det inte så svåra saker som finns att välja på och mycket har Fonzie redan provat på så klart eftersom han ju tävlat i så många sporter tidigare. Men han blev otroligt förtjust i att få öva in lite nytt och lika glad över att få återuppta några gamla favoriter! Här är filmen på den första nivån, novice:

Nu ska vi träna vidare mot nästa nivå, när det är klart kommer det en ny film med nya tricks!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar