En gång för inte så länge sedan fick jag höra att baklängeskedjning endast var till för lata hundtränare (därav mitt val av rubrik). Jag har funderat en del kring det där med lat hundtränare och baklängeskedjning sedan dess, men har hela tiden kommit fram till samma slutsats: Är det inte toppen att kunna vara lat men ändå få fantastiska resultat? Det tycker i alla fall jag. Så hur känner du inför att kunna träna mindre men ändå få samma effekt som någon som tränar mycket mer? Låter det bra? I så fall kan du fortsätta läsa detta inlägg.
Jag har haft två riktigt stora aha-upplevelse i mitt hundtränar liv, första gången var när jag gick min första klickerkurs tillsammans med Lova 2008 och den andra var på klickertränar utbildningen med Lystra under 2013 när vi gick igenom baklängeskedjning.
Visst hade jag tidigare hört och läst om baklängeskedjning men det var inte fören jag fick testa det praktiskt som jag verkligen förstod hur det gick till och varför det var så himla fantastiskt. Så för er som aldrig tidigare hört talas om baklängeskedjning så tänkte jag försöka förklara enkelt och kort fattat vad det är.
Baklängeskedjning är egentligen precis som ordet säger en kedja som man länkar bakifrån. Tillskillnad mot den ”klassiska” framlängeskedjning där man bygger upp moment framifrån början man alltså bygga upp det bakifrån. För att förstå skillnaden tänkte jag att vi ska ta ett exempel på ett moment och hur det ser ut när man baklängeskedjar det och när man framlängeskedjar det.
Lydandsklass ett – hopp över hinder med framlängeskedjning:
1. Sitt stanna kvar -> Belöning
2. Sitt stanna kvar – kalla över hinder -> Belöning
3. Sitt stanna kvar – kalla över hinder – ingång -> Belöning
Lydandsklass ett – hopp över hinder med baklängeskedjning:
1. Ingång – > Belöning
2. Kalla över hinder – ingång -> Belöning
3. Sitt stanna kvar – kalla över hinder – ingång -> Belöning
Som ni ser är den stora skillnaden mellan dessa två sätt att kedja att vid framlängeskedjning så flyttas hela tiden belöningen framåt medan man vid baklängeskedjning belönar vid ett och samma beteenden från början till slut. Då kanske ni tänker just nu, att vad spelar det för roll? Det är väl jätte bra om hunden lär sig jobba längre tid för belöningen. Men grejen med baklängeskedjning är att hunden får jobba precis lika länge men med fördelen att alla beteenden i kedjan blir förstärkta.
Baklängeskedjning bygger nämligen på att det första beteendet förstärks av det andra, det andra beteendet av det tredje, det tredje av det fjärde osv. Även om belöningen endast kommer efter det sista beteendet i kedjan, kommer alla beteenden i kedjan att förstärkas, och därmed får vi också en mer stabil kedja. Vi får också en uthålligare hund som inte tröttnar eftersom varje beteende förstärker nästa genom hundens vilja att komma till det sista beteendet som i sin tur leder till belöningen.
Nu finns det säkert någon som tänker, ja men om hunden lär sig hur kedjan ska se ut och får en förväntan på sista beteendet genom att belöningen kommer där kommer den ju börja fuska och göra sista beteendet för tidigt eller direkt. Och om det kan jag säga att visst händer det men då gäller det dels att inte belöna fusket utan låta hunden börja om kedjan på nytt. Sedan förutom det kan det alltid vara bra att fråga sig…
- Om alla beteenden som ingår i kedjan är inlärda var för sig
- Om alla beteenden och kommandon i kedjan är positivt inlärda
- Om du har full stimuluskontroll på alla led i kedjan
- Om alla led i kedjan är väl generaliserade
Detta då dessa punkter är förutsättningar för att man ska få kedjan att fungera, så om hunden fuskar eller gör fel kan det bero på att dessa punkter inte är helt uppfyllda ännu, och då gäller det att bryta ut den del som inte fungerar och träna det separat innan man lägger in det i kedjan igen.
Så vad är det då som gör att jag verkligen älskar baklängeskedjning kanske ni fortfarande undrar? Förutom det uppenbara att det ger stabila kedjor där alla beteenden belönar varandra, så gillar jag hur mycket kul man kan ha i träningen och uthålligheten man får med hjälp av baklängeskedjning.
Jag använder i princip baklängeskedjning till allt ifrån när jag tränar in moment till uppvärmningen inför en rallytävling. Jag använder också baklängeskedjning för att bygga värde eller göra visa beteenden starkare som jag tycker är svagare hos hunden och mycket mera. Jag hittar helt enkelt hela tiden nya användningsområden var jag kan använda baklängeskedjningen till fördel i vår träning och jag är övertygad att just du kommer hitta egna vägar vart du har användning för baklängeskedjningen i din träning.
Till sist vill jag avsluta detta inlägg med att hjälpa dig som vill testa och göra baklängeskedjor med att försöka beskriva hur du gör i praktiken:
- Börja med att kolla igenom att alla delar du tänkt ha med i kedjan uppfyller förutsättningarna du kan läsa om högra upp i detta inlägg.
- Upprepar först det sista beteendet i kedjan 3-6 gånger eller mer om nödvändigt, och belönar detta.
- Därefter lägger du till det näst sista beteendet – går direkt vidare till det sista beteendet och slutligen belönar. Repetera.
- Därefter kör du det tredje sista ledet, går direkt vidare till det näst sista och därefter det sista innan du belönar. Repetera.
Hoppas detta inlägg har varit till hjälp för dig som varit nyfiken på baklängeskedjning och hoppas även du ska ha lika kul i din träning med detta träningssätt som jag har haft. Om du undrar något eller något i inlägget är oklart, tveka inte att kommentera så ska jag försöka ge svar på dina funderingar. Lycka till!
En liten film om baklängeskedjning