Bloggen

Lämna föremål i min hand tack!

Lämna föremål i min hand tack!

Oavsett om vi tänker oss en framtida karriär med hunden inom någon tävlingsgren där något form av apportering ingår, eller om vi bara vill kunna leka med hunden och få tillbaka föremål på ett enkelt sätt utan att tjata, så är detta att lämna föremål i förarens hand en himla trevlig kunskap hos hunden!

Jag bygger upp mycket av mina hundars belöningshantering och även grunderna för deras framtida apportering genom att träna dem på att uppskatta att trycka saker mot min hand. Grundfärdigheterna jag använder är handtarget (hunden trycker nosen mot min handflata) och hålla fast föremål (hunden kan gripa och hålla ett föremål i munnen).

Den här träningen underlättar både lekbelöningarna i träningen och lägger fina grunder till att hunden ska uppleva dina händer som något positivt i närheten av föremål (istället för att den ska associera händerna med att den går miste om något kanske!). Så här kan enkelt mitt sätt att kedja ”valpapportering/leksakslämnande” se ut:

1) lär in handtarget (trycka nosen mot handflata) Börja med klick bara för att hunden sträcker sig emot handen eller nuddar den och forma beteendet vidare till rejäla tryck och gärna att hunden kan ”frysmarkera” dvs bli kvar med nosen trycks mot handen en successivt allt längre stund.

2) ha separata träningspass med klick bara för att hålla föremål (kan vara en boll, en leksak, något som hunden gillar) Även här kan du behöva ta det stegvis och kanske först klicka bara för att hunden nuddar föremålet, senare att den griper och senare att den kan hålla föremålet en liten stund. Lek mycket med din hund så föremål upplevs positivt och roligt, inte något svårt och krångligt!

3) Kedja 1 & 2 genom att repetera handtarget flera gånger (och belöna), sen: ge hunden leksaken/föremålet, sätt direkt efter din handtarget mycket nära och klicka för minsta rörelse mot targeten.

4 )Forma fram att lämnandet blir mot din targethand så hunden verkligen trycker upp föremålet mot handen. Ett tips är att själv direkt röra sig bakåt för att än mer bjuda in hunden att komma till dig!

Så här kan det se ut:

Lycka till och keep it fun & simple!

 

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar