Bloggen

Boot-camp för lydnadsklass 1!

Boot-camp för lydnadsklass 1!

Efter ett sabbatsår från tävlingar så har jag nu hittat motivation att testa av tävlingsmässigt var vi står i våra favoritgrenar lydnad och rally.

Förlåt, MINA favoritgrenar…hade kelpan fått välja hade hon kört agility varenda dag…men jag är helt och hållet ointresserad av agility trots flera försök, så vi kör en variant där hinder och tunnlar ingår i lydnadsträningen istället. Win-win!

Iallafall…Jag har anmält till lydnadsklass 1 och till rally mästarklass. Rallyn har vi ganska bra koll på, det är mest lite banträning som behövs.

Lydnaden däremot…Hela förra året har vi tränat på det som är absolut svårast för en kelpa med inbyggda spiralfjädrar under tassarna: att vara stilla. Framför allt att vara stilla NÄR JAG GÅR RUNT HENNE! Alltså, vem uppfann detta mardrömsmoment? Och ja, jag tycker att det är frustrerande att aldrig haft problem med stadgeträning på andra hundar, och helt plötsligt få en hund där vi helt enkelt måste kommit fel från början eftersom det har varit och fortfarande är rent ut sagt skitsvårt. Och ja, det är klart att det påverkar hur mycket vi tränar just mardrömmen och med vilken effektivitet. Men skam den som ger sig! Nu fungerar det – på hemmaplan, och på ”egna” klubben och ute på promenad. Så pass bra att jag är nyfiken och motiverad att testa ”på riktigt”.

Jag anmälde 30/12, väldigt passande med tanke på nytt år och ny start och nya mål och blablabla, och dessa fem dagarna har vi lekt lite med momenten. Var står vi? Vilka är våra styrkor? Svagheter? Och så har vi (jag) gjort en åtta veckors plan (det är åtta veckor och två dagar till tävling), där vi fokuserar på ett par moment varje vecka. Så här ser det ut:

Eftersom jag känner mig själv och vet att vintern inte är min starka sida när det gäller att träna, så har jag också förberett en sida för varje vecka. Superkort påminnelse om vad vi ska ha extra fokus på, och i övrigt en blank sida att fylla med tankar och utvärderingar och ”tänk på detta” efterhand.

Vi kommer så klart inte att BARA träna två-tre saker per vecka, men jag tycker att det hjälper att dela upp momenten i ”fokusveckor”. Dels säkerställer det att jag faktiskt tränar alla moment och inte ”glömmer” något, dels ger det ofta momentet en ”boost” när vi tränar det dagligen i en vecka, lite i taget.

På fem veckor har vi hunnit titta på alla moment. Då har jag lagt in repetition – eftersom jag vet med säkerhet att vissa moment behöver ligga ”färskare” i minnet än andra, och småkedjor. Småkedjor gör jag egentligen hela tiden, men denna veckan blir det extra fokus på det. Sedan en vecka med helhet, dvs träna på HELA programmet, och till slut, sista veckan, blir det bara fokus på glädje och självförtroende. Varje månad blir det också minst två träningsdejter med kompisar, och varje vecka minst en träning på annan plats.

Sådärja! Åtta veckors boot-camp inför starten i lydnadsklass 1!

Jag har redan nu dessutom börjat jobba med min egen mentala inställning. Jag blir nervös när jag tävlar, och över 20 år av tävlande (först häst, sedan hund) har lärt mig att jag behöver hjälpa mig själv att hitta rätt fokus – och mitt fokus ska ligga på GLÄDJE och SAMARBETE. Börjar jag tänka ”prestation” så faller jag. Jag behöver tänka ”uppgifter”, och gör jag mina uppgifter perfekt så blir resultatet bra, helt utan att jag behöver bekymra mig om det. Ett sätt att jobba med min egen inställning är att skriva ner saker som jag behöver hålla i huvudet, och återkomma till dem ofta.

Här är mina två sidor som hjälper mig: 13 reasons why (jag vill tävla överhuvudtaget), en kom-ihåg-lista så att jag inte glömmer något viktigt (hänt flera gånger!), och en lista över mina VIKTIGASTE målsättningar (egentligen uppgifter). Ursäkta svengelskan…

Häng med på fejjan, så postar jag lite kontinuerligt rapporter om hur det går med min och kelpans boot-camp. Du kanske hänger på lite i din egen träning tillochmed – vem vet? I så fall får du gärna kommentera och dela med dig av hur det går. Och så berättar jag så klart hur det går på själva tävlingen!

Motiverade kramar och nospussar från

Åsa och Midori

Dela detta inlägg

Lämna ett svar