Bloggen

Dog parkour – en miniguide!

Dog parkour – en miniguide!

_DSF9860-w.jpg

Som lärare har man ju semester på sommaren, och varför vara ledig när man kan lära sig nya, roliga saker!

Jag och KelpiePrinsessan har testat på Dogparkour. Vi gillade det. Vi gillade det så mycket att jag snart är färdig Dogparkourinstruktör!

Men vad sjutton är det förnågot?

Dogparkour handlar om att använda olika saker i omgivningen som – ja, parkourhinder. Har du sett parkour på Youtube eller TV? När viga grabbar och tjejer hoppar över, genom, under olika hinder i hög fart med en massa trick? Lite åt det hållet! Men långsammare, och med säkerhetstänk!

Vi lär hundarna kroppsmedvetenhet, tasskontroll, balans och självförtroende, samtidigt som de tränar styrka och smidighet. Vi gör det med hinder vi hittar på promenaden. Och vi gör det till en rolig lek för hunden!

Utrustning:

Sele och koppel. Varför sele? För att vi ska kunna stödja hunden vid behov! Om hunden tex går balansgång så kan det hända att hunden trampar snett och tappar balansen. Då ska vi vara beredda, och stötta upp. Det kan vi inte göra i ett halsband (fruktansvät obehagligt för hunden), så därför använder vi en välsittande sele som inte stör hundens rörelser.

I filmen nedan ser du hur Midori trampar snett i ett backande, men eftersom jag stöttar upp henne med kopplet återfår hon snabbt balansen och fortsätter oberörd. Filmen visar också hur ett helt vanligt picknickbord kan bli ett smörgåsbord av parkourbeteenden!

Och vilka beteenden är ”parkourbeteenden”? Allt som innefattar balans och styrka på något sätt. De vanligaste att börja med är:

 • Framtassar mot något (träd, papperskorg, steg, parkbänk)
 • Hopp upp på något (inte för högt! Bygg upp självförtroendet sakta!)
 • Balansgång (Var beredd att stötta med koppel och/eller din kropp vid behov!)
 • Backa (Nyttigt för kroppskontrollen)

Tänk på att om hunden hoppa upp på något som är högre än dess mankhöjd, lyft ner den eller dämpa nerslaget genom att försiktigt hålla emot i selen. Undvik onödigt slitage på hundens framdel!

Så här kan det se ut:

Och vad är lämpliga hinder då? Allt du hittar! Tänk dock på att kontrollera så att de inte är hala eller vassa, och undvik alltför höga hopp. Bygg upp hundens självförtroende successivt! Det här hittar jag och Midori under våra promenader:

 • Träd
 • Trottoarkanter
 • Små trappor
 • Cykelställ
 • Betongsuggor
 • Lyktstoplar
 • En traktor

En massa kul att hitta på!

En sista sak att tänka på: en del av Dogparkour handlar om att bygga upp hundens styrka – därför vill vi att rörelserna ska vara (så långt det är möjligt) lugna och kontrollerade. Det kräver mycket mer koncentration och styrka att gå balansgång sakta än snabbt. Eller bara gå i en trappa ett steg i taget…

Och slösa med belöningarna! Det här ska vara en kul lek, inte blodigt allvar. Något som förhöjer kvalitén på era promenader, inte gör dem kravfyllda och jobbiga. Låt din hund vara med och bestämma, och ta det sakta, lite i taget.

Lycka till!

:)åsa (och Midori)

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar