Bloggen

Klickerexpo, fredag

För er som inte vet vad klickerexpo är: det är tre dagars föreläsningar och ”Learning labs” (demos med kursekipage) med några av de främsta klickertränarna som finns. I år är det bland annat Ken Ramirez, Kathy Sdao, Michelle Pouliot, Emma Parson, Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, Elsa Blomster och Lena Gunnarsson, Cecilie Köste, Chirag Patel, och ett gäng till…En fantastisk möjlighet att få lära sig mer och fördjupa sig alltså!

Jag väljer så klart föreläsningar efter vad jag tycker är mest intressant, så ni får helt enkelt leva med min smak 😉 Jag hinner inte skriva om ALLT, men lite smakbitar här och där…jag börjar från början!

Dagen började med Ken Ramirez som berättade om sitt fjärilsprojekt, där han tränat fjärilar att flyga på signal mellan två områden. Så coolt! Bevisar verkligen att alla djurarter kan tränas, och att beteendelagarna gäller alla varelser 🙂 Läs mer här:

 

http://www.clickertraining.com/the-butterfly-project

 

Mitt första seminarie valde jag att stanna med Ken, och lyssna på två timmar om hur man kan tänka runt träning av flera djur i grupp. Han har mycket erfarenhet både från zoovärlden och hundvärlden, och tog upp en hel del väldigt bra tips och aslutade med en studie som han gjort med tre aggressiva hundar tagna från djurhem i syfte att dokumentera hur man kan träna en hund att acceptera och leva ihop med en annan hund utan aggression. Jag börjar med lite tips (oavsett djurart):

Om möjligt: börja med individuell träning. Flytta ett djur i taget till en annan miljö, eller låt en medhjälpare hålla och mata övriga djur, eller stäng av en bit av området. Ibland är det inte möjligt, eller ens önskvärt om djuret får separationsproblem – och Ken gick snabbt vidare till grupp-strategier:

Stationsbeteende är oerhört värdefullt. Att varje djur har en station som de är på när de inte aktivt tränas. Kan vara:

  • En speciell plats (tex en stol, en sten, etc som alltid är samma). Varje djur på sin plats!
  • En position i förhållande till övriga djur: längst till höger, mellan två kompisar, längst till vänster, etc.
  • En speciell target som är flyttbar. Ken förespråkar en lite högre plattform, som verkar vara väldigt tydlig för de flesta djur, men filt eller annan target fungerar utmärkt. Lär djuren att de har en speciell form, färg, eller lukt som är ”deras”.
  • Låt djuren välja. Var som helst bara de inte är i vägen 🙂
  • ”The animal shuffle”: flytta runt djuren efter behov.

Ett bra stationsbeteende minskar risken för konkurrens om belöningarna. Obs att ett stationsbeteende (tex sitta på en target) behöver LÄRAS IN och BIBEHÅLLAS!

Ken pratade om vikten att vara rättvis. Varje djur behöver känna att just det djuret får ”mest uppmärksamhet”, vilket betyder att även om jag jobbar med ett djur och två är på station, så bör jag belöna SAMTLIGA djur med jämna mellanrum! Alla djuren gör ju något, och ofta är det svårare att visa självkontroll och vänta på sin tur än att göra det ”aktiva” beteendet…Lätt att missa!

Han pratade kort om vem man matar först – hel tiden med fokus på att man faktiskt har en strategi och att man hela tiden bör ha i bakhuvudet att minska ev risk för konkurrens och/eller felbeteenden. Det märks att han ofta jobbar med djur som är potentiellt väldigt farliga, säkerhetstänket är hela tiden där! 🙂 Naturligtvis är det något att tänka på också för oss vanliga hundägare, mindre frustration ger bättre inlärning!

Hur markerar man beteende om man jobbar i en grupp? Namn? Ögonkontakt med den klicket gäller? Beröring? Ken använder oftast tre olika markörer: klicket gäller hela gruppen, vill han adressera bara en individ använder han en visuell markör (tex tummen upp) eller en taktil markör (vidröring).

Om man jobbar med ett beteende som hela gruppen ska göra samtidigt går det att sätta som ett kriterie att just HELA gruppen ska göra beteendet samtidigt…coolt! Naturligtvis kan man också bara mata den som klicket gäller och ignorera övriga i gruppen. Erfarna djur förstår kontexten (det märker jag tydligt på mina egna hundar!)

Dags för middag och mingel…more to come!

/Åsa

 

 

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar