Bloggen

Lilly: Har du talang, eller? Om konst och hundträning.

Lilly: Har du talang, eller? Om konst och hundträning.

Man kan knappt tro det, eftersom jag oftast har slitstarka funktionskläder och uppsatt hår nu för tiden. Men en gång för länge sedan studerade jag konst i Paris. Då såg jag ut mer såhär:

I alla fall: när jag började studera påbörjade läraren första lektionen med att säga ungefär såhär:

”Talang är ingenting förutom hårt arbete och en ursäkt för de som inte vill arbeta”. Han förklarade att man, om man inte var så bra på att exempelvis måla, så sa man ofta att man inte hade talang. Och när någon var riktigt bra så sa man att den personen ju hade just det. Talang, skitgrej – enligt honom.

Han menade att övning och slit ger resultat. Oavsett talang blir du inte konstnär (eller vad du nu vill bli) om du inte tränar. Så, vi tränade. På hans lektioner, som var 3-4 timmar långa, ritade vi av modeller förbi allt vad bortdomnade händer hette och bedömde varandra hårt, men konstruktivt och rättvist. Efter skoltimmarna uppmanades vi att spendera minst 2 ytterligare timmar på skapandet.

(Vill poängtera att detta endast var en av många kurser jag tog, och att jag tog den av en ren slump. Vi placerades nämligen i grupper efter hur vi verkat i ansökan, så under första veckan visste ingen vilken projektgrupp de hamnat i. Minns inte kategorierna exakt men det var bara ett projekt utöver det ämne man faktiskt skulle ta examen i. Jag ville INTE bli konstnär, och sökte absolut inte in på det!)

På en termin gick jag från att tro att jag aldrig skulle kunna rita något av värde, till att rita detta:

Dessa är inte mina bästa verk, utan några av mina första, så ni vet. Menar inte att säga: TITTA VAD BRA JAG BLEV VIPPS WOW. Tvärtom. Med hårt arbete i en termin kunde jag frammana bilder av denna kvalitet.

Vad jag vill ha sagt med detta är precis vad min lärare sa till mig: använd inte ordet ’talang’ som ursäkt för bristande arbete. Använd det heller inte som en bortförklaring för andras väldigt ihärdiga arbete. Avfärda inte dedikerade människor med snack om talang! För vad är ens talang?

Öva, öva, öva. Träna, träna, träna! För oavsett mängd talang kommer du aldrig att bli bra om du inte gör det. Som med hundträning. Spelar ingen roll om du har talang om du aldrig tränar hund!

(Jag trivs förresten bättre som hundnörd än som konstnär, om det var någon som undrade!)

Kör hårt och keep it fun and simple!

Väl mött!

Lilly

Dela detta inlägg

Lämna ett svar