Bloggen

TIPS INFÖR NYÅR

TIPS INFÖR NYÅR

Nyår närmar sig med stormsteg och många fasar inför denna högtid av smällare och fyrverkerier. Det är inte ovanligt med rymningar, vettskrämda vovvar och trauman. Som väl är behöver vi bara stå ut med detta en dag om året, men det är mer än nog om du frågar de flesta hundägare. Här är i alla fall lite samlade tips för att nyår ska bli så bra som möjligt!

Dagarna innan

– Motion och mental träning

Se till att få både motionerat och tränat hunden bra under dagarna innan. En trött hund är mindre känslig. Men begränsa dig inte till fysisk aktivitet, gör något som tröttar ut hjärnan också! Nosework, shaping eller varför inte ett nytt tricks? En välstimulerad hund är inte lika benägen att reagera på sådant som vanligtvis känns jobbigt. Nedan ser du ett annat exempel: balansboll! Denna aktivitet kombinerar fysiskt och psykiskt arbete på ett trevligt vis. 

-Läkemedel

Det finns många preparat som är populära såhär i jul- och nyårstider. Dessa kan vara en bra idé för de som har ljudkänsliga hundar. Rådfråga din veterinär eller djuraffär! Börja i tid så att det hinner verka innan det smäller.  

Samma dag

Ha din hund kopplad! Gärna i rymningssäker sele! Vare sig din hund brukar bli rädd eller inte. Kanske smäller det närmre nu, eller hunden kanske ser det på ett annat sätt. Men vet aldrig! Ta det säkra före det osäkra! 

Motionera innan det smäller som värst, typ på eftermiddagen, och gå sedan inte ut förrän det helt slutat. Var annars som vanligt, ge mat och mys eller gör det ni brukar göra. 

Tolvslaget

Dra ner gardiner, tänd alla lampor (så att inte kontrasten blir så stor när fyrverkerierna syns på himlen), och sätt på en ordentligt ”manlig” actionfilm på TV. Försök bete dig som att det är en helt vanlig kväll på soffan. Visa inte din oro om du har sådan. Erbjud ett aktivitetsspel av lagom svårighetsgrad eller något gott och långvarigt att tugga på. En fylld och fryst KONG kan också vara en bra idé. 

Om hunden blir rädd

Visa att du finns där. Att ignorera hjälper inte. Var som vanligt, men visa att du är ett stöd. Klappa din hund! Du behöver inte dalta, men hundens rädsla blir inte förstärkt bara för att du visar att du ser den. 

Om du vet att hunden kommer att bli rädd

Mitt tips är att sticka! Bort från alla ställen där det smäller, faktiskt. Ta in på hotell, gärna vid en flygplats, och spendera kvällen och natten där i lugn och ro istället för att försöka stå ut när det är som värst. Till nästa år kan du ha vant in med skiva med fyrverkeriljud och förberett dig ännu mer, men känner du på dig att detta året kommer hunden bli rädd, strunta i det då!

Jag har turen att ha en i stort sett döv hund som stöd för mina egna detta år. Min barndoms lilla hund på 14 år är inte direkt påverkad och kommer således vara en utmärkt guide för mina vovvar i hur ofarligt det där med fyrverkerier är. Vi får väl se!

Dela detta inlägg

2 kommentarer

  1. ”Bara en dag om året”?
    Det är väl önsketänkande, eller?
    Det är väl snarare så att det smäller både nu och då i en vecka runt nyår om man ska vara helt ärlig?

Lämna ett svar