Bloggen

Lucka 1: Plan A och plan B.

Lucka 1: Plan A och plan B.

Ibland blir vi så rädda för att tänka på saker som skulle kunna gå på tok att vi helt försöker bortse ifrån möjligheten att de skulle inträffa på tävlingsdagen. ”Syns inte, finns inte!” Och visst, vi ska lägga mest energi på att fokusera på vad vi ska göra och på att se framför oss hur bra allt kommer att gå, men om jag inte alls vågat tänka på alternativet –dvs på det som kan gå på tok- så kommer jag inte ha någon plan för hur jag ska hantera det om det trots allt sker! Vill jag vara en riktigt grymt bra tävlingsförare däremot, då ser jag till att jag har en plan för hur jag ska rädda situationen!

Så, vi behöver både en plan A och en plan B. Plan A är vad vi ska göra när allt går som vi tänkt (vilka våra uppgifter är under prestationen) dvs när allt fungerar perfekt.  Plan B är en plan för hur vi fortast kommer tillbaka till plan A om något skulle gå på tok. Jag brukar säga att för att vara duktig på att improvisera måste man först vara väldigt, väldigt bra förberedd. De problem och missar som du redan tänkt ut en lösning inför (och allra helst även övat dig på någon gång under träning) kommer du kunna lösa snabbare och med mindre krångel om de uppstår på tävlingsdagen än om du ska improvisera fram en lösning spontant mitt under din prestation!

Så ta en stund och avslappnat och utan att stressa upp dig tänk igenom olika saker som faktiskt kan gå snett på tävlingen och fundera igenom vad den bästa lösningen från din sida i så fall skulle vara. Våga till och med se hela förloppet framför dig: det som går på tok och sedan direkt din snygga räddning av situationen.  Spela upp den inre filmen igen och inse hur bra du räddar situationen, zooma sedan ut och se händelsen utifrån och du kommer kunna konstatera att som ifrån ditt perspektiv kändes som en jättemiss kanske knappast ens syns från säga domarens eller publikens perspektiv!

Var inte rädd för att saker kan gå på tok (det händer alla om man tävlar länge och ofta nog),  se det som en utmaning i sig att bli den tävlingsföraren som elegantast kan lösa de strul som uppstår på tävlingsdagen genom att redan ha en plan för dem!

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar