Bloggen

Lucka 2: Koncentration på träning.

Lucka 2: Koncentration på träning.

Varken förare eller hundar klarar av att träna ofokuserat och sedan på tävlingsdagen simsalabim ställa om till en högre koncentrationsnivå. Tvärt om är det oftast så att den nivån av koncentration och intensitet som du tränar med, den kommer att följa med dig in på tävlingsbanan också oavsett om du vill det eller inte! För du har helt enkelt tränat dig på att prestera på det sättet.

Så titta igenom dina senaste träningspass, tränade ni i det tempot och med den koncentrationen hos både dig och hunden som du vill att ni ska ha på tävlingsdagen? Om du ofta svarar nej på den frågan, måste du börja få fler träningspass där ni får öva er på att prestera så som du vill att ni ska vara på tävling. Det handlar inte prompt om att träna tävlingsmässigt, utan mer om att redan under grundträningen och hela vägen vidare till färdig tävlingsprestation ha träningspass där ni bägge får öva er på att stänga ute omvärlden, koncentrera er bara på uppgiften, och att nivån på träningen är sådan att ni kan utföra övningen i den aktivitetsnivå och tempo som ni kommer att tävla i.

Tillåter jag mig ofta på träning att ta mentala pauser under tiden jag tränar hunden, att avbryta och prata med träningskompisarna, att lägga upp övningarna så att hunden inbjuds till att stämpla ut och tappa fokus mellan varven, ja då tränar jag inte bara hunden på att vara okoncentrerad, jag vänjer även mig själv vid att vara splittrad och ofokuserad. Det innebär att det kommer bli mycket svårt även för mig som förare att ställa om på tävlingsdagen och då ”gå in i bubblan” och hålla koncentrationen uppe, eftersom jag faktiskt övat mig på precis det motsatta!

Du blir bra på det du oftast tränar på, så se till att oftast träna på saker som gör dig bra! 😉

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

1 kommentar

  1. Är så otroligt sugen på o gå en kurs med min, men där vi bor finns inga just nu brukshundsklubben håller ju mesta dels till utomhus och nu denna årstid är det svårt, men tänker försöka satsa till våren. 🙂

Lämna ett svar