Bloggen

Lucka 4: Har du rätt nivå på dina mål?

Lucka 4: Har du rätt nivå på dina mål?

När du sätter upp dina mål (något som många av oss funderar lite extra kring nu när det snart blir ett nytt år), hur vet du då att du sätter rätt nivå på dem?

Det du kan börja med är att fundera kring hur mycket av målen som ska vara inre motivation (känslor, upplevelser) & uppgiftsmål (det du kan styra över, hur du sköter dia uppgifter oberoende av omgivningen) och hur mycket ska vara yttre motivation (meriter, placeringar, yttre uppmärksamhet etc) och resultatmål (poäng, uppflyttningar, SM landslaget)? Känns det som du hittat en bra balans för dig där eller behöver du justera något? Hur många av målen är långsiktiga och hur många är kortsiktiga? (Tips: för många sätter bara upp väldigt långsiktiga mål och får inte den hjälpen som många, tydliga delmål på vägen innebär. Plus att de därmed också missar en massa tillfällen att fira förstås och det är ju synd!)

Om vi tittar på resultatmålen, hur sätter du upp dem? Sätter du dem på för dig rätt nivå? ALLA ska kanske inte svara ”ta mig till SM” eller alternativt ”är glad bara vi kommer runt” om de ska ha HJÄLP av sina mål! Och ett mål som inte hjälper dig är helt meningslöst att sätta upp!

Om målen känns för LÅGA så tas de inte på allvar, kort sagt det känns inte som ett mål (sporrar dig inte) fram till tävlingen. Är målet för lågt satt kommer du inte gå ut och träna när det är dåligt väder eller när det känns mer lockande att chatta på Facebook… För du behöver det inte! Men ett för lågt satt mål kan också på tävlingsdagen förstöra för dig: ”jag BORDE kunna detta bättre, det ska ju vara lätt!” eller att du tar det för lätt och inte presterar max just därför! ELLER: underpresterar och skyller på att du inte var taggad! Intalar jag mig att något är väldigt lätt kan jag TA det FÖR lätt…
Om målet däremot är satt för HÖGT kan det leda till att man känner skräck,  det låser sig, du skjuter upp träningen eller tränar sämre vid tanke på målet. Kort sagt, målet känns inte lockande utan mer som ett hot och press. På tävlingsdagen kan du låsa dig eller mer eller mindre omedvetet underprestera/se till att det går åt skogen just därför och vara snabb med att komma på ursäkter.

Om du hittar rätt nivå för dig på målen så känns det istället utmanande, sporrande, spännande! Mål på rätt nivå sporrar dig att träna, att övervinna latmasken, känns lockande, svårt men inte omöjligt, något som får dig att både VILJA bli bättre och faktiskt BLI det! ”Det KAN gå om jag jobbar hårt!”

Så fundera över vilka mål du sätter upp och på vilken nivå du sätter dem så dina mål verkligen hjälper dig framåt! Och se till att du får anledning till att fira –ofta! 🙂

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar