Bloggen

Lucka 3: Mål, mål, mål!

Lucka 3: Mål, mål, mål!

Jag tror inte någon som tävlar i någon form, oavsett om det är med hund eller på annat sätt, inte har kommit i kontakt med målformuleringar och att sätta upp mål. Vi förhåller oss alltid till mål på ett eller annat sätt, ja även om vi säger att vi inte sätter upp mål! Då blir icke-målen mål i sig (oftast i form av hur det ska kännas på träningen, att vägen är målet, eller liknande, vilket alla ÄR mål, bara inte resultatmål).

Mål kan enkelt delas in i resultatmål som tex poäng, placeringar, titlar, mästerskap etc, samt uppgiftsmål som tex ge rätt signaler, hålla på mina rutiner inför momenten, gå på en rak linje etc. Resultatmål är nära länkat med yttre motivation (meriter, titlar, hur andra ser på din prestation) medan uppgiftsmål mer hänger ihop med inre motivation (glädje, flow, känslolägen, vara nöjd med sin egen insats).

Medan du aldrig kan ha 100% kontroll över resultatmålen (du presterade visserligen ditt allra bästa någonsin men din medtävlare presterade ännu lite bättre tex) då dessa till viss del styrs av yttre faktorer som konkurrenter, domare, förhållanden på tävlingsdagen etc, så kan du faktiskt ha betydligt större kontroll över dina uppgiftsmål! Dvs oavsett vad domaren tycker eller vad dina medtävlare lyckas med, så kan du sköta dina uppgifter och följa din plan!

På lång sikt är resultatmål ofta sporrande och ger dig något konkret att sikta mot: ”Vi ska bli uppflyttade till nästa klass inom 3 månader!”, ”Under våren ska vi ta sista förstapriset för att bli champions”, ””2018 ska vi kvalat in till landslaget!”. Resultatmål kan få dig att fortsätta att kämpa och ger när de är klokt satta en bra riktning att följa; ”vi gör det här nu idag, för att om en månad kunna göra x, så att vi om ett år har tagit oss ända fram till y” Men tänker du på resultatmålen under tävlingsdagen är det lätt att det snarare stjälper än hjälper!

Sista tiden inför tävlingen vill jag istället fokusera på uppgiftsmål: VAD jag ska göra, HUR jag ska göra det och NÄR jag ska göra det under tävlingen –och VARFÖR. För att ha en så klar bild som möjligt över vilka uppgifter jag ska sköta på tävlingsdagen, dvs de sakerna som jag ensam har kontroll över helt oberoende vilket motstånd jag möter eller vad domaren tycker om mig och min hund.
Lyckas jag uppnå mina uppgiftsmål på tävlingen, dvs jag gjorde så som jag tänkt mig, höll på mina rutiner, rörde mig rätt etc, då bör jag fira det lika så väl som om jag uppnår ett resultatmål!

För det fina i kråksången är, ju bättre du blir på att sätta rätt uppgiftsmål och uppnå dem, desto större chans att du även på grund av detta kommer att uppnå dina långsiktiga resultatmål! Win-win!

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar