Bloggen

Åsa: Hur ser dina tävlingsmässiga belöningar ut?

Åsa: Hur ser dina tävlingsmässiga belöningar ut?

För några veckor sedan skrev jag om att vi startat en boot-camp inför tävlingsstart i lydnadsklass 1 (du hittar inlägget HÄRom du är nyfiken). Nu är det två veckor kvar, och vi har kommit en bra bit på väg! Vi har gått igenom samtliga moment, och förra veckan började vi på allvar sätta ihop små kedjor och testa av uthållighet och hur Prinsessan tacklar att göra flera moment efter varandra med bara tävlingsmässig belöning.

Svaret är: energiskt! Och – dessvärre – ljudligt…

Det är bara att erkänna. Jag har varit för dålig på att variera mina belöningar, och framför allt belönat allt för mycket i slutet av moment. Speciellt om momentet är svårt för henne, som läggande under gång (eller allt annat där hon ska vara stilla). Vad händer då när hon inte får belöningen som hon har i tankarna, utan istället en förflyttning till en ny startpunkt och en ny uppgift? Hon protesterar! ”MATTE!!! Du har GLÖMT NÅGOT!!!”

Jag var förberedd, och tar det hela med ro. Dels så stör inte ljuden mig jättemycket – jag tävlar för att det är kul att få ett kvitto på vår träning, inte för att vinna – och dels tycker jag att det är lite intressant att försöka lägga upp träningen på ett sätt som minskar ljudandet och hjälper henne att hitta balans mellan förväntanoch uthållighet. Jag vet också av erfarenhet att ljuden minskar när jag skärper mig och tränar mer medvetet just på helhet.

Undersåte! Plocka fram min leksak!

Så det har vi gjort, och det har gett bra resultat. Skrikandet har övergått till ett mer sällsynt gnällande, och hennes energi har plockats ner en växel och är lite mer lätthanterlig.

Jag har också lagt lite fokus på att stärka våra tävlingsmässiga belöningar. För det är ju faktiskt så att jag som förare är tillåten att belöna min hund på banan – så länge jag inte använder leksak och godis!

Här är en lista på olika tävlingsmässiga belöningar som går utmärkt att använda, och lite betygsatt på hur de fungerar för just Prinsessan:

Som ni ser har applåder en minus-siffra. Det har alltså inget belöningsvärde, utan tvärt om så påverkar det min ljudkänsliga hund negativt. Det är något ag känner att jag vill joba med att vända känslan på – hur kul är det för en hund att göra ett moment tiomässigt och bli rädd för applåderna liksom? Det är också tydligt att aktiva belöningar har ett mycket högre värde än passiva – sådan är min hund. Det är också något att fundera över, vill jag ha det så? Vi har jobbat en del med att bygga värde i luuuuugn och roooo, kanske dags att ta upp den träningen igen?

Listan ovan är en del av en arbetsbok för startklass som nu finns i shopen!

Arbetsboken är tänkt till dig som tränar lydnad mot startklass, och de innehåller alla de mallar som jag själv hade behövt när jag började träna för tävling:

 • Grundfärdigheter
 • Kriterieplaner för varje moment
 • Tävlingsbelöningar
 • Tävlingsträning
 • Nulägesanalys
 • Momentanalys
 • Träningstracker
 • Förberedelserutiner
 • Målsättning tävling
 • Kom ihåg-lista
 • Att tänka på
 • Utvärdering

Allt är tydligt, enkelt att använda, och samverkar för att hjälpa dig strukturera din tävlingsträning och ditt tävlande på ett effektivt sätt!

Här visar jag och berättar hur mallarna kompletterar varandra:

Jag och Prinsessan vi fortsätter träna, och avlägger ny rapport efter tävlingen.

Under tiden är jag lite nyfiken: hur ser era tävlingsmässiga belöningar ut? Hur VILL du att de ska se ut? Finns det trymme för utveckling?

Dela detta inlägg

Lämna ett svar