Bloggen

Lotta: Det här med inlärning och mitt bästa boktips!

Lotta: Det här med inlärning och mitt bästa boktips!

Jag älskar hur vi kan utvecklas bara av att ändra tanke och inställning till olika saker. Praktisk hundträning är en sak, men hur vi själva kan jobba med att bli mer effektiva, bättre tränare och kunna hantera tex nervositet. Det är ämnen som jag tycker är väldigt intressanta! Så här kommer ett boktips, som egentligen inte är riktat mot hund och hundträning alls. Men det har hjälpt mig jätte mycket i hela min inställning till inlärning överhuvudtaget. Jag råkade lyssna på radio med en intervju av en svensk forskare Anders Ericsson (som bor i USA), han har under 30 år studerat de personer som blivit extremt bra på något. Alltså om personer som har supertalanger utöver det vanliga! Han har skrivit en bok som heter Peak, och finns på svenska men också som ljudbok men då på engelska. Jag köpte boken och laddade ner ljudboken direkt, och har nog lyssnat på den säkert 3 gånger och sedan läst vissa delar i boken.

Man kan sammanfatta hans forskning med att det verkligen är sant att ”hard work beats talant”! Han menar att all forskning pekar på att är man bra på något, som att tex att sjunga. Så är man bra för att man har tränat mer, än dom andra som inte är lika bra. Det är alltså ingen slump att tex de tre systrarna som spelar schack i världsklass var just systrar. Deras föräldrar hade planerat detta redan innan dom föddes. Med målinriktad träning blev dom så framgångsrika, inte genom deras gener utan genom deras träning. Det är också sättet du tränar på som är viktigt, inte antalet timmar du lägger ner. Att säga att man kan bli bra på något bara för man lägger ner mycket tid, det är inte riktigt sant. Sättet du medvetet tränar på är avgörande menar Anders Ericsson. Det finns heller inget som är en medfödd supertalang!! Man kan tex födas med bättre förutsättningar än nån annan, men det är inte det som är avgörande. Den stora skillnaden ligger i hur vi tränar. Bara där fick jag mig en tankeställare! Vi kan med medveten träning bli bra, eller i alla fall bättre på i princip vad som helst. Det går ju givetvis att dra paralleller till hundträningen speciellt för hur vi lägger upp träningspassen, hur vi sätter mål och jobbar mot dom uppsatta målen. 

Ska man bli bra på något behövs mycket träning, det gäller ju för hunden också. I boken beskrivs ju detta ur ett mänskligt perspektiv. Men vi kan ju anta att detsamma gäller för hunden också. Det behövs alltså mycket träning, träningen måste kännas rolig och tillfredställande. Träningen måste också göras effektiv så man inte bara avverkar träningspass. Kanske inte så konstigt att inom de flesta grenar finns hundar i toppen som har en hög motivation till arbetet dom utför. Ras är en sak, men jag tror att det är motivationen att arbeta med oss som är den största nyckeln! Vi kan givetvis hjälpa hunden att bygga upp många av dessa delar. Som att motivera, belöna och lägga upp träningen på ett smart sätt. Boken tar inte upp hur detta ska gå till för just dig och din hundträning. Men jag lovar tankarna och idéerna kommer bubbla upp. Alltså mitt allra bästa boktips till hundträning, som egentligen inte alls är en hundbok! Hoppas ni blir lika inspirerade som jag! /Lotta

Dela detta inlägg

Lämna ett svar