Bloggen

Att utnyttja ”upplägget”

Att utnyttja ”upplägget”

Upplägget är egentligen ett dåligt ord för det är inte helt uppenbart vad det betyder men dels har vi inte kommit på något bättre ord och dels är det ju faktiskt ett himla bra ord!:)

Hundar lär sig på ungefär samma sätt som andra varelser. På ett ungefär. Sen varierar det såklart från individ till individ men det är ju samma hos oss människor. En sak som är betydligt mer framträdande hos hund än hos människa (åtminstone om man tar ett genomsnitt) är den SPATIALA FÖRMÅGAN. 

Vad är då det?? Den spatiala förmågan hänger ihop med hur korrekt man uppfattar den visuella världen, dvs hur man känner igen sig med hjälp av miljön/omgivningen. Är ni med? Det handlar om hur allt runtomkring en (föremål, personer, andra hundar, byggnader, hinder, etc) förhåller sig till varandra och hur lätt man har för att komma ihåg detta. Det handlar helt enkelt om UPPLÄGGET 🙂

Hur kan man ha nytta av det då? Jo att ”utnyttja upplägget” är när man använder hur den färdiga övningen ser ut rumsmässigt  ända från första pyttelilla delmomentet, via kedjning till den helt färdig övning. 

Fortfarande oklart? Skulle tro det;). Vi menar att man först och främst ser till att ha full kontroll på hur den färdiga övningen ska se ut. Sen planerar man inlärningen på så vis att alla delar lärs in och kedjas på samma plats där de kommer vara i den färdiga övningen (åt samma håll, med samma position, med alla ev personer, föremål, byggnader, etc inkluderade på rätt plats). Ska hunden exempelvis i den färdiga övningen lägga sig ner bredvid en sten så är det bredvid just den stenen man tränar in läggandet – åt rätt håll, med föraren på rätt plats och åt rätt håll, etc.

Det blir sen betydligt enklare för hunden att klara av övningen för vet ni vad den känner igen? Just det! Den känner igen UPPLÄGGET;)

:)magnus

Dela detta inlägg

Lämna ett svar