Bloggen

Hjälper – farligt eller fantastiskt?

Hjälper – farligt eller fantastiskt?

Hjälper/retningar, dvs att man använder sig av något under inlärning som sen inte får eller inte kan finnas kvar när allt är färdigt. Det kan handla om att man visar med handen, att man lockar med godis, att man ger ett kommando, att något syns, att något hörs, etc. Detta något kommer dock inte att finnas där i ”skarpt” läge (det är inte tillåtet på tävling, det ser inte snyggt ut på film, det är inte närvarande när diabetikern får insulinkänning, etc, etc). Det är alltså enbart en hjälp man har för att lära in övningen.

Alla som håller på med träning av hund (eller av annat djurslag) vet att det är lite riskabelt att använda sig av hjälper. Riskabelt på det viset att det är lätt hänt att man blir beroende av hjälpen. Lätt hänt att hunden enbart klarar av att göra övningen när hjälpen är närvarande men absolut inte förstår någonting när hjälpen inte är där. Hjälpen har gått från att vara ett inlärningsredskap till att bli det som styr hela alltet.

Men hur farligt är det då? Hjälper är inte det minsta farligt! Inte ens om man råkar hålla på för länge är det farligt. Att köra formel 1 är farligt. Att rida fältritt är relativt farligt. Att bestiga Mount Everest är farligt. Att kyssa en kobra är farligt. Att göra fel när man tränar hund är INTE farligt! 🙂 Det finns ett ordspråk som fritt översatt lyder: ”Mästaren har misslyckats fler gånger än eleven ens har försökt”. Skulle vilja påstå att det som är ”farligt” är att aldrig någonsin våga pröva någonting.

Tricket med hjälper är att ha en genomtänkt plan på hur man fasar bort hjälpen, dvs hur man låter hjälpen ”försvinna” utan att hunden ens märkt att den försvann. Hur gör man det då? Ja det beror ju såklart på;) Det finns några saker man bör tänka igenom FÖRE man börjar träningen.

1. Exakt hur ska den färdiga övningen se ut? Inte på ett ungefär utan hur den ska se ut EXAKT.

2. Behöver jag någon typ av hjälp för att lära in övningen/delar av övningen?

3. Hur ska denna hjälp se ut?

4. Hur ska jag mitt i ett pass göra för att låta hjälpen försvinna? (Är det lättare att låta handen ”försvinna” om jag använder vänster eller höger hand? Är det lättare att låta ett ljud bli svagare och svagare för att sen försvinna eller är det tillräckligt lätt med en synlig hjälp?

Använder man hjälper för länge eller med fel tajming så är det enda ”farliga” att det då kommer ta längre tid att fasa bort hjälpen.

Övning ger färdighet!

:)magnus

Dela detta inlägg

Lämna ett svar