Bloggen

Avsnitt 2 – en guide i följsamhet

Avsnitt 2 – en guide i följsamhet

Hej igen!

Här kommer avsnitt två – bättre sent än aldrig – och denna gång handlar det om koppelvett! Att gå fint, eller artigt, kan man säga. Fler övningar kommer i avsnitt 4! Innan vi börjar med övningarna vill jag dra några grundregler:

  • Det får aldrig löna sig att dra. 

Vad vill hunden? Svar: fram

Genom att dra framåt får den alltså som den vill – att komma fram. Detta betyder att när hunden väl lärt sig att det lönar sig att dra så är det svårt att träna bort. Men det går! Från och med nu ska det nämligen aldrig mer löna sig att dra. Övningarna längre ner visar några tricks på hur!

  • Ryck inte i kopplet.

Om hunden inte ska rycka i kopplet, ska inte heller du göra det. Det stärker dessutom känslan av obehag som ett halsband som sitter åt kan ge. ”Jag måste bort från detta hemska = jag drar mer!”. Ologiskt, måhända, men så tänker nog många hundar. Du ska ju vara rolig att gå med, inte en jobbig som rycker i en!

  • Variera inte koppellängd.

Hur ska hunden veta var gränsen går annars? Jag brukar köra på två olika: helt koppel, eller halvt koppel. Lätt för både mig och hunden att komma ihåg. Tänk på att halva kopplet/kort koppel kan få hunden att dra mer om den känner sig lite trängd. Så ha fullt koppel så ofta du kan!

  • Belöna spontan kontakt.

Tjat! Jag vet, men så viktigt! Varje gång din hund spontant (alltså utan signaler från dig) tittar på dig ska du belöna. Detta är helt ärligt det som gett mest effekt i min träning med wannabe-slädhunden Johnny 😉

Andra tips som kan vara bra att ha med sig innan man börjar träna:

  • Kissa innan promenad?

Kan vara något att tänka på för dig som har en hund som skvätter mycket. Man kan köra rastrundor där det är helt ok, men i alla fall jag kör på ”kissa innan” om jag vill motionera. Då tar jag de första tio minutrarna till fri lek och sedan koppel och gå vettigt utan att stanna varje meter för att kissa resten av rundan. Men det är inte alla det passar! Tänk på att hunden ”läser tidningen” (eller mer modernt sagt, kollar facebook) genom att nosa. Beröva den inte det!

  • Varför går du med din hund?

Om du går bara för att det är tvunget, kommer din hund antagligen tänka annorlunda än om du tänker att det är en trevlig stund tillsammans. Såhär:

Version 1:
Hunden: ”Matte/husse ska släppa ut mig, jäklar vad kul jag ska ha nu! Lukta på allt och hoppa rundor! Hoppas hen hinner med min raketfart!”

Version 2:
Hunden: ”Åh, mys att gå TILLSAMMANS och vara med min älskade matte/husse. Man vet aldrig vad för kul hen kan hitta på – bäst att vara uppmärksam!” 

Gå tillsammans med din hund. För bådas skull. Lägg mobilen i fickan och njut av promenaden. Ta vara på den för att umgås med din fina vovve, och träna och ha kul tillsammans!

Övningar:

Bör påbörjas redan hemma i köket. Gör det inte svårare än du måste. Bra belöningar och korta pass! Ha sele som hunden vet att den får dra i om du inte orkar träna varje runda (för vem gör det?)!

1. Stanna vid drag

När kopplet spänns fryser du till is. Står helt still, alltså. När kopplet blir slakt belönar du massor!

Fortsättning när hunden vänder och kommer till dig varje gång du stannar: belöning är att få gå framåt. Höj alltså kriterier till att gå några steg vid sidan innan godis/belöning kommer. 

2. Tappa koppel

Här ”lurar” vi hunden lite. Många hundar verkar känna att det inte är vi som håller dem i koppel utan att det är de som håller oss i koppel. Så nu ska vi testa att ”tappa” kopplet. Vad gör din hund? Kommer den på sig så belöna! Stå still och var tyst. 

OBS! Gör inte detta där hunden kan skada sig, till exempel vid en väg! Det är av största vikt att ni lyckas!

FILM: https://youtu.be/v4C0ZKNban4

 

—–

Nästa avsnitt kommer att ta upp inkallning! Hörs snart!

—–

 

EXTRA-ÖVNING!

– Byta förare

Går du med en hundlös kompis är detta en bra ”luring” att köra. Drar hunden? Byt så att kompisen tar kopplet och fortsätter gå. Du stannar. När hunden till sist tittar upp och ser att det är fel person där i andra änden, ropar du och blir superglad över att hunden kommer till dig!

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar