Bloggen

Avsnitt 3 – En guide i Följsamhet

Avsnitt 3 – En guide i Följsamhet

INKALLNING

Detta avsnitt handlar om inkallning. Jag tänker att det bara är en nödsignal och något jag är väldigt sparsam med att använda. Målet med denna serien är ju att få hunden att hålla koll på oss, att vara följsam, inte att vi ska se till att den kommer till oss bara när vi ropar. 

Har du en hund som inte kommer när du ropar? Då har jag en idé:

  • Ge en godis varje gång du säger din hunds namn. Vare sig det är att den bara ska hänga på eller en ”riktig” inkallning. Då märker du snabbt om du använder ordet för mycket!

Olika aspekter som är bra att ha i åtanke vid träning:

Hur tränar vi?

När jag tränar inkallning gör jag som om vi var i skogen. Fastän vi inte är där. Det låter konstigt kanske, men låt mig förklara:

Hur ofta sitter din hund och tittar spänt på dig när du kallar på den? Inte så ofta eller? Varför sätter du då din hund och går några meter innan du kallar på den? Det är en klassisk övning, men när man tänker på det så är den ju inte jättebra… Egentligen.

Vi vill ju ha verklighetstrogna övningar. Inte hittepå! 

Vad tränar vi på?

Alltså – vad är en inkallning? Är det att hunden kommer till oss i full fart och stannar tills fri-kommando ges? Eller är det att du ropar 30 gånger? Eller är det att hunden sätter sig snyggt vid vänster sida?

Tänk efter -vad är det du vill träna? Och så tränar du bara det. Ingångar till sidan, till exempel, är ett helt separat beteende som inte har mycket alls med vanlig inkallning att göra.

Till träningen!

Jag har delat upp inkallningsövningarna i två kapitel, så detta är första grundövningarna, resten kommer i avsnitt 6. 

Övningar:

1. Namnleken

Här vill vi få hunden att associera sitt namn, eller ett ord, med det bästa som finns i hela världen. Godis och lek brukar stå högt upp på listan! Och för att göra det enkelt och för att få många repetitioner skulle jag rekommendera godis. Små, mjuka bitar. En köttbulle blir lätt 20 bitar till Johnny på 8 kg! Hunden ska inte bli mätt, bara få en god smak i munnen. Den ska vilja ha mer!

Börja på ett störningsfritt ställe där ni kan lyckas ofta. Korta, korta pass och sluta när ni är på topp!

Gör såhär:

1. Säg hundens namn eller det ord du vill använda när du har fin kontakt med den.

2. Ge omedelbart en godis. Och beröm så klart en massa så hunden förstår att den är duktig!

Så enkelt är det! 

Om du vill fuska lite 😉 så kan jag tipsa om att byta ut ordet ”godis” eller ”mat” mot hundens namn eller inkallningsord. De flesta hundar har en god association till de orden, vi vill ha samma glada koppling när vi säger dess namn!

2. Varsågod med namn

Detta är samma slags övning som i avsnitt 1, men här utvecklar vi den något. För vi ville ju träna inkallning, eller hur? Och vad är en inkallning? Att hunden kommer till oss! Och vad är ”varsågod”-övningen? Jo, att hunden kommer tillbaka till oss! Wow!

Så, hur går vi vidare? Jo:

Gör såhär:

1. Släng iväg en godis och säg varsågod

2. Kommer hunden tillbaka? Yes! Belöningssignal + ny godis åt sidan

3. När du fått några bra repetitioner helt utan att locka kan du gå vidare till steg 4

4. Kasta lite längre nästa gång. När hunden är på väg till dig -säg dess namn eller det ord du valt! Belöna som en galning! 

Här gäller det att LYCKAS. Säg inte namn/ord förrän du vet att hunden kommer att komma! Första gångerna kan du säga det tyst i huvudet så att du tajmar rätt. Sedan säger du när hunden är en meter från dig. Öka långsamt!

3. Varsågod med jakt

I denna övningen gör vi det lite roligare, lite svårare och lite flåsigare (det sistnämnda för oss :p). 

Gör såhär:

1. Släng iväg en godis och säg varsågod 

2. När hunden är på väg tillbaka mot dig säger du namn/ord och KUTAR allt vad du har bort från hunden! 

3. När hunden är framme belönar du supermycket och slänger sedan iväg en ny godis och kutar iväg

Garanterat jobbigt och SKITKUL! 

 

FILM: https://youtu.be/NzQIhPokpjk

—–

 

EXTRA:

Saker som kan sätta käppar i hjulet i inkallningen:

  • Vi försöker muta hunden

När hunden struntar i oss och vi då blir jätteroliga och tar fram goda och roliga grejer – vad säger vi till hunden då? Kanske ”fortsätt du lukta när jag ropat – för då blir det KUL”. Eller? Så tänker i alla fall jag.

  • Dåliga belöningar

Om hunden inte upprepar beteendet den blev belönad för berättar den något för oss. Att belöningen inte var värd att jobba för! Step up your game! Och variation förnöjer! Om hunden vet att du alltid har frolic i fickan blir det enklare att göra ett val mellan dessa och en störning. 

  • Vi låter hunden göra fel
  • Vi kopplar alltid hunden efter inkallning

  

Dela detta inlägg

Lämna ett svar