Bloggen

Avsnitt 4 – en guide i följsamhet

Avsnitt 4 – en guide i följsamhet

I detta avsnitt kommer vi att fortsätta med kontakten. Tanken är att den ska utvecklas till att gå fint, nämligen. 

Nedan finner ni en absolut favoritövning för mig, just för att den utgår från att det ska vara en rolig lek, snarare än ett tjat. Jag börjar ofta med denna inomhus, eller på en störningsfri miljö, för att hunden ska förstå reglerna i leken. Den andra övningen jag kommer visa gillar jag också väldigt mycket, för att den verkligen visar hunden vad som önskas av den.

Färdig med tjatet?

Jadå! Här kommer övningarna:

1. Koppel-leken

Denna lek går ut på att kopplet inte får bli spänt. Känslan ska vara som i ”inte nudda golv” ungefär, alltså bara kul och spännande. 

Gör såhär:

1. Ta på hunden kopplet 

2. Gör svängar, vändningar, växla tempo – var oförutsägbar! OBS! Var även tyst så mycket du bara kan. Det var ju hunden som skulle hålla koll på dig – eller hur? Så håll tyst och låt hunden lista ut vad ni håller på med. 

3.

a. Hänger hunden med i slakt koppel så är det TJOHO och massor av godis/lek! Den vann ju!

b. Hänger hunden inte med så kan du på sin höjd reta den med sin belöning – men bäst är att bara låtsas som att den förlorade denna omgången och försöka igen. 

Gör som sagt på ett väldigt enkelt ställe i början så hunden mest gör rätt. Och nej, du behöver inte hålla på och springa i cirklar hela promenaden 😉 Precis som med allt annat ska detta göras i korta pass. 

Gör du detta på ett för enkelt ställe så kanske du, likt många andra, få att hunden bara sitter och stirrar/går med dig ”för fint”. Tre grejer ska du göra då: sluta klaga, belöna att hunden är jätteduktig och gör det svårare! 😉

2. Kontakt & vänd om  

Detta är lite som ”varsågod”-övingen vi provade i ett tidigare avsnitt. Går ut på att hunden ska söka upp din sida och även följa där. Gör såhär:

Steg 1: Kontakt – kasta iväg en godis som hunden får ta. Medan hunden är och tar den så vänder du dig bort från den och står helt stilla. När hunden kommer mot dig (kan vara bra att ha spegel eller fönster eller liknande att snegla i) så stoppar du ner en hand med godis till den. Tänk på att belöna i den position du vill att hunden ska ha senare när ni går. Jag belönar här min hund när han är med huvudet vid min höft, men en liten hund passar knät bättre på 😉 Kasta sedan iväg en ny godis och gör samma sak på nytt.

Tips: många vill ha sin hund på vänster sida. Om du är en av dem så var konsekvent med att belöna där. På filmen ser ni att min hund går på ”fel” sida en gång, och då är jag bara tyst tills han söker upp vänster och då kastar jag en ny godis och försöker igen. Men i början kan det vara bra att antingen ställa sig så att det blir mer naturligt för vovven att söka upp vänster, eller att de första försöken till och med locka dit hunden.

Steg 2: När hunden kan denna leken och tycker att den är kul kan du börja med att ha tom hand när hunden kommer, och gå något steg framåt innan du belönar. Baby steps – gå inte så många steg så att hunden ”åker fram” före dig, tröttnar, eller blir frustrerad. Det ska vara superkul att hänga med dig, ju! I början kan det räcka med ett pytte-steg innan ett klick/bra kommer och roligt godis. Sen mer och mer 🙂

När hunden tycker detta är toppenkul och du känner att det ser ut som du vill så kan du sätta ”kommando” på det. Gör nu inte detta för tidigt! Då riskerar du bara ”döpa” ett halvdant beteende. Döp först när det är BRA. Detta gör du lättast genom att bara säga till exempel ”fot” eller ”sidan” när hunden går som du vill och sedan snabbt belöna det!

FILM: https://youtu.be/0Ul4u3PiiAA

Glöm inte att ha kul och träna korta pass 🙂

/Lilly och Bulten

Dela detta inlägg

Lämna ett svar