Bloggen

Belöningsplacering

Belöningsplacering

En sak jag ofta tjatar om när jag håller kurs är belöningsplacering och vikten av en bra sådan. Det gäller förstås alla grenar men i just agility kan du vinna tid och det är aldrig fel. På bilderna nedan så ser du en skillnad i hur tight svängen blir runt ett hinder. Ett misstag många gör när de ska lära in den här typen av svängar är att de inte jobbar med belöningsplaceringen under inlärningen och då slutar det ofta med den stora vida svängen på bild ett.

 

 

 

Vill du i stället jobba för den tightare svängen du ser på bild två kan du uppnå den genom att tänka efter när det gäller belöningsplaceringen. Fundera först på hur just din hunds linje blir så tight som möjligt, det vill säga hur stor är din hund och hur stora steg tar den, och skapa en målbild av hur du vill att det ska bli. När du gjort det jobbar du i små steg, återigen beroende på just din hund, och belönar längs den tänkta linje du vill ha. I början behöver du ingen hoppbom utan jobba bara runt hinderstödet och när du sedan börjar bli nöjd lägger du på bommen lågt och höjer gradvis.

 

 

 

Ju mer du planerar innan ju bättre kommer resultatet bli. Så tänk små steg och jobba på att hunden verkligen är med på noterna innan du går vidare till nästa steg. Låter enkelt och är enkelt bara du tänker till ordentligt i början. Det går förresten utmärkt att göra detta med både leksak och godisskål bara du tänker på belöningsplaceringen!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar