Bloggen

Fem snabba tips för bättre hundbilder!

Fem snabba tips för bättre hundbilder!

Hundar är inte helt enkla att få bra på bild, men med några enkla tips ökar chanserna betydligt! Här är mina fem bästa:

1: Lägg lite tid på att vänja hunden vid kameran!

  • Slutarljudet betyder ”bra jobbat, belöning på väg!”. Många hundar kan tycka att slutarljudet är lite läskigt, jag förekommer genom att para ihop ljudet med godis några gånger. Då blir ljudet roligt att höra, och hunden blir glad och förväntansfull.
  • Låt hunden äta några godisbitar från kameran, så att de vänjer sig vid hur den ser ut. Mycket praktiskt för att lära hunden titta mot kameran.
  • Vissa hundar tycker att det är läskigt när vi täcker ansiktet med kameran, då fungerar det ofta bättre att vi använder skärmen och ”live-view” för att ta bilder.

 

2. Exponera rätt

Hundar är sällan ”mellangrå”. De är svarta, vita, bruna, gula, och ofta flerfärgade…När då kameran mäter exponeringen efter hela bilden så kan det göra att själva hunden blir överexponerad (för ljus) eller underexponerad (för mörk). Kameran vet ju inte att det är hunden som vi vill ska vara korrekt exponerad, såvida vi inte berättar det för kameran.Detta kan vi ”fixa” genom att ändra ljusmätningen. Ställ in din kamera att mäta ljuset från ett mindre område runt fokuspunkten (centrumvägd ljusmätning) eller bara själva fokuspunkten (punktmätning). Då exponerar kameran utifrån ett mindre område eller en punkt, och ”struntar” i resten av bilden. Eftersom vi pekar fokus mot hunden så blir hunden korrekt exponerad. Bakgrunden kan däremot bli över eller underexponerad, men det brukar spela mindre roll.

 

3. Skapa stämning med motljus

Motljus betyder att ljuskällan ligger bakom din hund, och lyser mot dig (precis som motvind, fast med ljus). Detta skapar en ”gloria” av ljus runt din hund som ofta blir väldigt vacker och stämningsfull.

 

4. Skippa blixten

Ljuset är viktigt för att få en bra bild. Tillräckligt med ljus så att bilden inte blir för mörk, samtidigt som vi vill undvika kamerans blixt (dels för att det ofta blir mindre smickrande ljussättning, dels för att hundens ögon reflekterar grönt, och framför allt för att hundar brukar tycka att det är obehagligt att bli bländade).

Inomhus är fönster den bästa ljuskällan. Placera hunden vid sidan av fönstret för ett vackert och mjukt sidoljus.

 

5. Tänk på din bakgrund

Vill du ta porträtt på din hund bör bakgrunden vara ren och enkel – en stökig bokhylla eller staketstolpar som ser ut som att de växer upp ur hundens huvud är aldrig snyggt. Placera dig framför en neutral vägg eller dörr, på en stor gräsmatta, eller ta en riktigt låg fotoposition och använd himlen som bakgrund.

 

Att fotografera hundar är roligt! Vill du lära dig mer? Häng med på kurs!

Hundporträtt 6/3

Hundaction 22/5

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar