Bloggen

Zin löper!

Zin löper!

Idag började Zin löpa! Lite tidigare än vad jag trodde men det passar oss perfekt, jag var mest orolig för att hon skulle bli senare än vanligt för då är det mer som krockar. Beroende på när hon går in i höglöp och blir parad så borde det innebära att valparna föds i slutet av april. Detta ska bli så spännande!

Hanen vi beslutade oss för efter att ha åkt till västkusten och tittat på honom när han vallade och sett hur han är hemma socialt, är Geirr, REGV1159/2014.

Geirr är snart 3 år gammal, gk vallhund, 1:a pris i IK I, deltagit Unghunds-SM och har precis gått upp i IK II. Han har A-höfter, är ögonspeglad UA, gentestad normal (”fri”) för CEA och IGS. En mellanstor hane med rejäl benstomme men ändå smidig, väger ca 20 kg. Svartvit korthårig. Geirr är uppfödd i Norge, mamman är Björk ISDS 00/308488 (ue Roy ISDS 266416 A. Owen) och pappan är Jimmy ISDS 00/303638 ( ee Spot ISDS 262341 R.Dalziel). Jag har skrivit mer om Geirr och om Zin och vad jag hoppas på med kombinationen i det här blogginlägget: Valpar planeras!

Detta blir ju vår första valpkull. Ett nytt spännande kapitel i hundlivet! Jag tycker det ska bli otroligt intressant att följa valparnas uppväxt och utveckling under deras första 8 veckor här hemma hos oss. En valp är ju tänkt att bli kvar här på Södertorpet som Krilles blivande vallhund och min blivande tja, ”alla-andra-grenar”-hund 😉

Som ny i gamet med att föda upp border collies har jag tänkt mycket kring vad jag vill med kullen och vad jag tänker kring vilka jag vill sälja valparna till. Allra helst skulle man ju bara vilja sätta dem hos goda vänner man redan känner och som man tror passar ihop med dem (och som jag vet kommer ge valparna fantastiska liv) men så här resonerar jag i övrigt: Valparna kommer att säljas till köpare som är intresserade av vallning, antingen i praktiskt arbete eller som har intresse av att träna och tävla i vallning. Är man intresserad av andra hundsporter utöver det är det absolut ingen nackdel men jag vill kunna utvärdera aveln och det kan jag bara om valparna i sin tur utbildas till vallhundar. Det betyder inte att jag inte gärna ser att köpare även är aktiva inom andra grenar (jag tävlar ju en massa olika hundsporter själv!) men det betyder att den som köper en valp av mig vet att denne har möjlighet och intresse att även valla med sin hund, på egna eller andras djur. Det är helt OK att vara nybörjare bara man har en ambition med sin hund och har träningsmöjligheter!

Jag kommer att skriva upp de som är intresserade av valp men jag har inte någon ”turordningslista” utifrån vem som hört av sig först, utan jag kommer att vänta och se tills kullen är född innan någon blir lovad en valp.

En film på hur Zin fråndriver på egen hand utan kommandon:

Och en träningsfilm från oktober förra året:

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar