Bloggen

Klickerexpo lördag: ”If you build it, they will come”

Klickerexpo lördag: ”If you build it, they will come”

Jag har 45 minuter innan jag ska iväg igen, och som dagens session att dela med er har jag valt Kathy Sdaos Learning lab om inkallning! Learning lab betyder demo och träning med ekipage. Jag valde den för att ge mig själv en spark i baken och fixa till mellanhundens inkallning – den har liksom gradvis blivit sämre sedan vi fick kattungar i stallet…Dags att ta tag i!

Kathy började med att prata om delfinträning. Hon har jobbat med delfiner som lokaliserat minor under vattnet, fäst sprängämnen på dem, och sedan hoppat ombord på båden för att åka hem till fångenskap. Från öppet vatten. Med alla typer av störningar och distraktioner, med mat simmandes omkring. Och de kom tillbaka – varenda gång! Jag inser att vår störning hemmavid med kattungarna inte är så stor ändå…

Kathy gav en del olika anledningar till att delfinerna faktiskt kom tillbaka:

  • Massor av förtärkningshistorik. MÅNGA lyckade, välbelönade repetitioner!
  • De har alltid ett val. Om de inte kommer finns det inga obehagliga konsekvenser, alltså blir inkallningssignalen 100% positiv.
  • ”Catch and release”. Många gånger fick delfinen hoppa upp, få sin belöning, och hoppa tillbaka igen.
  • Shaping: börja enkelt, gradvis öka störningar och byta till svårare miljöer.

Med grund i detta har hon satt ihop ett inkallningsprogram för hundar!

Målet för en inkallning (för mig) är: snabb, omedelbar, raka vägen, hela vägen, med ett tydligt avslut. Så tror jag målbilden ser ut för de flesta 🙂 Istället för att träna allt på en gång, så tränar Kathy olika delar för sig, och bygger upp träningen i olika ”lager”. Hon pratade om och visade tre enkla grundövningar, och jag fick nöjet att hjälpa denna snygga killen (hunden tänker jag på, även om ägaren också både ser trevlig ut och är trevlig):

Jag har en soft spot för riesens…

Övning 1: Slutbeteendet. Kathy använder en target, eftersom hunden då automatiskt kommer så nära att man enkelt kan få tag på den. Handflata, fem fingrar tillsammans, knytnäve – ägarens val. Repetera och gör svårare genom att variera avstånd till hunden, olika personer, springa mellan flera personer, byta miljö, etc. Klick för nos mot hand.

Övning 2: Retsticka. Medhjälparen distraherar hunden, tränaren kallar. När hunden vänder huvudet mot tränaren KLICKAR denna, och BACKAR sedan från hunden (för att bjuda in med sitt kroppsspråk) och erbjuder target. belöning när hunden sätter nos mot target. Man jobbar nära varandra i början, så att det är enkelt för hunden att komma. Retstickan ger ALDRIG belöningen, utan bara retas, och utmaningen är att hitta rätt nivå…distraherande men inte FÖR distraherande! Om hunden inte vänder huvudet (för svår distraktion) räknar hjälparen till 4 sekunder och ställer sig sedan med ryggen mot. Tränaren berömmer när hunden kommer, men belönar inte. Nästa rep blir enklare så att det garanterat lyckas. Alltså: kalla, klicka valet att lyssna (huvudvridning), backa från hunden (bjud in), target, belöna massor.

Övning 3: Avancerad nivå…Lär hunden vända 180 grader i farten! Medhjälpare behövs. Tränaren kastar något som hunden vill ha (leksak, godis), och kallar när hunden är på väg. Klick för huvudvändning, bjud in, target, belöna. Om hunden inte lyssnar plockar medhjälparen upp det som kastas – nytt försök. Varieras med att hunden får springa och ta föremålet. Börja enkelt: kalla när hunden är nära dig och långt från föremålet, kasta ”enkla” föremål. Försvåra genom att kasta mer omtyckta föremål, eller låta hunden komma närmare föremålet. Undvik att det blir tävling mellan medhjälparen och föremålet, kasta tillräckligt långt och kalla in tillräckligt tidigt för att ge medhjälparen tillräckligt med tid!

Tre enkla övningar. Bevisade resultat. Min träning med Valle (alla hundarna när jag tänker efter…) startar på måndag!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar