Bloggen

Om att träna sig på att hantera missar

Om att träna sig på att hantera missar

Vad gör du när det blir fel på träning eller tävling? Vilka tankar har du? Hur hanterar du motgångar på planen när det är första chansen som gäller?

Jag ser det ofta på både träningsplan och tävlingsplan inom alla grenar jag rör mig inom, hur svårt många har att hantera missar i träning och på tävling, både när de själva gör dem och även när hunden gör dem.

Jag har och jobbar fortfarande med mig själv kring just hur jag hanterar missar på träning och framförallt på tävling. Detta då jag är helt övertygad att hantera fel är en träningssak som allt annat. Många är väldigt duktiga på att träna tävlingslik, med störningar, olika miljöer och alla möjliga och omöjliga upplägg men det jag upplever att många missar att träna är just hur man hanterar när det inte går perfekt eller precis som man tänkt sig.

Jag vet att alla hundar är olika men jag vågar nästan säga att de allra flesta hundar påverkas mer eller mindre av vår inre miljö och många hundar blir mer störda av att vi som förare har våra tankar på fel ställe än att det händer störningar utanför planen. Därför måste vi lära oss att hantera fel eller framförallt släppa dem direkt när de sker för att inte störa ut hunden inför nästa moment. 

Förutom att många hundar känner av att vi inte är nöjda vid eventuella fel så blir vi som förare också väldigt otydliga om inte vårt fokus är här och nu tillsammans med hunden. Det är svårt att göra en bra prestation om man fortfarande tänker på det som blivit fel tidigare.

Därför måste vi träna oss själva på att direkt släppa det som varit och istället fokusera på att göra det bästa just där och då av situationen. För att det ska fungera på tävling är det alltså bra som med allt annat att man tränat sig på att göra det på träning. Om du tränar tävlingslikt eller gör kedjor och missar uppstår, gör inte om det utan lär dig hantera det. För det är nämligen så jag upplever många göra på träningar, om ett moment blir fel på en tävlingsträning eller när man kedjar så väljer de allra flesta att göra om det. Men vad tjänar man på det egentligen?  Förutom att lura sig själv att tro att hunden kan något som det kanske inte egentligen kan i en kedja eller tävlingslik situation så lär man sig själv (och kanske också hunden?) att när det blir fel måste vi göra om och göra rätt, i de allra flesta grenar är inte detta något man tjänar på poängmässigt utan i de flesta sporter får man lov att jobba utifrån där man hamnat för att få det bästa poängen. För att kunna hantera dessa situationer på tävling på bästa sätt hjälper det att vi tränat oss på att hantera missar med träningspass där det är en chans som gäller, inga omtag.

Jag som har lite känsligare hundar har fått jobba mycket med detta, och om något blir fel på tävling måste jag nästan vara gladare än om något blir rätt. Jag måste visa dem att även om det inte gick som tänkt så var det bra kämpat för att hålla dem laddade inför nästa moment. I mitt huvud på tävling finns nämligen bara en sak om något blivit lite tokigt – Hur agerar jag nu för att på bästa sätt inte förstöra något i momenten som kommer efter detta?

För mig är tävlingar, träningstävlingar eller när jag tränar tävlingslikt med kedjor ett kvitto på vad jag behöver ta ut och träna separat i egna pass framöver, därför finns ingen anledning till omtag. Sen så finns det inte något alltid eller aldrig, svart eller vitt i hundträning, jag vet att det finns situationer när det enda rätta är att faktiskt göra om och inte låta hunden komma igenom med fel. Men för den delen låt det inte bli en vana hos dig eller hunden. Träna er på att hantera fel också, helt enkelt!  

En film på när jag och Lystra testade hela elitklass för någon dag sedan. Det blev väldigt många missar och därmed många möjligheter för mig att träna på att gå vidare och släppa det som inte blev riktigt så bra som det kan bli med fokus att göra nästa moment bättre…

Dela detta inlägg

Lämna ett svar