Bloggen

Öka din hunds välmående genom enkel träning på promenaden

Öka din hunds välmående genom enkel träning på promenaden

Träning är något som vi vet är bra för oss, men även för hunden! Jag är certifierad Personlig tränare för hund, och tänker nu dela med mig av ett upplägg på cirkelträning som DU kan använda med din hund under promenaden. Det som är fördelen med cirkelträningen är du använder alla delar av kroppen. Upplägget jag kommer dela mig av är lagd på en nivå så att alla hundar, som är friska, ska kunna utföra träningen. Hunden kommer att lära sig övningarna som vilka andra lydnadstrix som helst, så använd mycket belöning de första gångerna för att lära in övningarna. Alla övningar går att utveckla till tuffare träning när hunden blivit van, det syns i vissa av filmerna som är tillaga nedan i texten.

OBS! Om du vill använda vikter vid apportering eller i dom andra övningarna, kan du antingen ta kontakt med mig eller kontakta någon som kan hjälpa dig bedöma rekommenderad tyngd.

Innan du börjar träningen
Gå en rask promenad på 10 minuter för att hunden ska bli varm i kroppen.

Upplägget

Apport – ca 30 sek (tränar framförallt nacke)
Låt hunden bära en apportbock när ni går, hunden behöver inte gå i någon speciell position, huvudsaken är att hunden bär apporten. (Leksak eller vad hunden än föredrar går att använda). Det behöver inte vara någon tyngd på föremålet hunden bär.

Backa – ca 30 sek (tränar framförallt framben)
Ha hunden framför dig och få den att backa rakt bakåt, hellre lugnt och kontrollerat än snabbt och hafsigt.

Sit-ups – 6-10 stycken (tränar framförallt ländrygg och mage)
Ha hunden framför dig, och be hunden ”sitta fint” med rumpan kvar i backen och lyfta frambenen. Lugna och kontrollerade rörelser.

Sitt-stå – 6 –10 stycken (tränar framförallt bakbenen)
Ha hunden framför dig, be hunden sätta sig ner och sedan ställa sig upp, se till att det sker lugnt och kontrollerat, helst med låsta framben.

Slalom mellan benen – ca.30 sek (rörlighet)
Låt hunden gå slalom mellan dina ben.

Inkallning 15 meter – 6-10 gånger (explosivitet)
Sätt hunden och går ifrån, kalla in hunden och du vill här att hunden ska ta i när den springer till dig. Upprepa övningar.

Upprepa ovanstående övningar 2-4 gånger, 2-3 gånger i veckan.

Efter genomfört pass
Låt hunden varva ner genom en rask promenad på 10 min.

TIPS!

Håll koll på hur ofta du tränat och när du bör köra nästa träningstillfälle med hjälp av webbaplikationen HundLoggen. Du får även stöd i övningarna med timer och övningsbeskrivningar under tiden du kör passet. Läs mer

 

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar