Bloggen

LUCKA 10

LUCKA 10

Det är inte alla hundar och alla saker man tränar som fungerar bäst med en vild lekbelöning, eller en smaskig godisbelöning – har man en aktiv hund som kanske går upp lite i stress eller frustration, så tycker jag att det är guld värt att man kan ta en myspaus i träningen som båda uppskattar.

 

Foto: Kelpiestudsfoto

 

Att bara umgås med hunden och använda mys som en omtyckt belöning värd att jobba för är självklart för vissa tränare, men svårare för andra. Naturligtvis beror det väldigt mycket på vilken typ av hund man har, men precis som att man kan bygga ett värde för lek eller för olika moment, så kan man bygga ett värde i att mysa tillsammans. Jag som har aktiva hundar tycker att det är guld att kunna ”varva ner” dem med hjälp av beröring, och har från valptiden lagt en del tid på att bygga upp ett värde för mys och lugn. Med Valle var det ganska enkelt, men med Midori har det krävts korta pass (belöna stillhet med aktivitet innan hon fått för mycket myror i tassarna), mycket tålamod, en vilja att stå ut med att bli slickad i ansiktet (hon älskar, jag avskyr), och ett stort antal mjukost-tuber (koppla ihop stillhet och beröring med delikat ost). I nuläget kan jag få henne att ”växla ner” med en mjuk hand på bringan och några lugna ord, vilket är oerhört värdefullt i träningen med en mycket aktiv kelpie som har nära till ljud. Det är värt alla timmar av träning för mig!

 

Foto: Kelpiestudsfoto

 

Är då mys en ”riktig” belöning för oss, dvs något som mina hundar aktivt jobbar för att få tillgång till i träningen? Tveksamt. Jag ärligt säga att jag ÄLSKAR att kela och mysa med mina hundar, och berätta för dem hur fantastiska de är. De får den biten helt gratis, utan att behöva göra någonting för att ”förtjäna” det. Det i sin tur betyder att jag har svårare att använda det som en åtråvärd belöning i en träningssituation, varför jobba för något som man får gratis? För oss fungerar mys-stunden mer som en ”nerväxlare” och som en trevlig paus i träningen, som återställer lugnet hos både hundarna och mig, och får mig att komma ihåg vad som är viktigt – jag älskar mina hundar för vad de ÄR, inte vad de GÖR.

 

 

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar