Bloggen

LUCKA 9

LUCKA 9

Har du sett två hundar som leker med varandra, helt koncentrerade på varandra, de har hur kul som helst och går genom eld och vatten för att få leka ihop? Den leken, det engagemanget, den relationen vill jag ha med mina hundar! Därför leker jag massor med dem, och testar ofta nya sätt att leka på som gör att vi får ännu roligare.

 

 

Två av mina hundar älskar att leka, den tredje (min blandras Mårran) säger ”tack, men nej tack” när jag tar fram en kampleksak. Därför är det väl tur att man kan leka på så många olika sätt, att man inte behöver begränsa sig! Mårran och jag leker med mat, lite som Lilly och Johnny i filmen från igår. Det finns alltså inget som säger ”hunden MÅSTE leka, annars kan ni inte träna”!

Med det sagt, detta inlägget handlar om just lek som belöningsform så jag fördjupar mig en smula:

Hittills har jag inte träffat en enda valp som inte leker. Med andra hundar, med sina leksaker, med blommor, med dina byxben…livet är en stor lekplats! Det är den leken jag vill behålla, och gärna utveckla.

Jag personligen föredrar att inte få huden perforerad av valptänder så därför leker jag gärna i början med olika leksaker. Jag lägger lite tid på att få valpen att intressera sig för flera olika sorters leksaker: mjuka, pälsiga, hårda, med långa snören, jollybollar, leksaker som låter på olika sätt, stora som knappt går att ta i munnen, etc. På så sätt utvecklar jag valpens lekintresse och slipper bli beroende av en viss typ av leksak. Jag vill också utveckla olika sätt att leka på: jaktlek, kamplek, bära/hämta, stjäla, springa ärevarv…allt jag kan komma på och som min valp tycker är kul!

 

Foto: Kelpiestudsfoto

 

Men jag vill inte BARA leka med leksak! Att kunna leka ihop, bara jag och hunden, är dels roligt och utvecklande för relationen, men också en bra grund för att senare kunna tävla med sin hund. Leka kan vi göra genom att springa ikapp, hunden får hoppa på mig, puffa på varandra, brottas, eller jaga varandra. Jag brukar se hur min hund leker med andra hundar och försöka imitera det. 

När min hund visar att den älskar att leka och ser lek som en belöning, så kan jag fundera över vilka delar i leken som jag vill uppmuntra, och om jag vill ha några regler. Jag lägger inte på regler om jag inte har något direkt behov, utan är noga med att leken verkligen behåller sitt belöningsvärde och inte blir ”träning”. De regler som jag har för mina egna lektokiga kelpisar är ”inga tänder på mina händer” och ”samarbete är roligare än egenlek”. Det är allt, i övrigt får de vara hur tokiga och vilda som helst i leken.

Känn efter själv vilka regler just ni behöver, och skippa resten.

 

 

Foto: Kelpiestudsfoto

 

Hur leker du och din hund? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar