Bloggen

LUCKA 15

LUCKA 15

Idag handlar det om följsamhet! Vad är det då?

Jo, jag brukar säga att det handlar om hur bra koll din hund har på var du befinner dig, och att den väljer att följa. Det har väldigt lite med att gå fint att göra, en hund kan vara följsam på 50 meters avstånd – men om du stannar så stannar den också. En hund som direkt märker om du gömmer dig, eller vänder, eller stannar, och agerar därefter, är alltså en följsam hund. En sådan behöver man sällan kalla på. 

Hur får man då en sådan? Första steget: kontakt.

Kontakt, kontakt, kontakt! Inte det där att du står som en fågelskrämma med godis i var hand och har hunden sittandes, där du väntar på att hunden tittar dig i ögonen. Nej, det är den spontana kontakten som är det viktiga, alltså när hunden, trots andra störningar och helt utan kommando eller lockande väljer att titta på dig. Det är den vi ska belöna! För, ärligt talat, hur ofta står du som en fågelskrämma i det dagliga livet? Hundar som lärt sig på det viset har lättare att ta kontakt, men belönar du upp dess egna initiativ så får du en helt annan slags kontakt med din hund. 

Steg två är egentligen alla steg som kommer efter kontakt. Det handlar om rena övningar i hur du får din hund att förstå att det är bäst att hålla koll på dig, annars kanske du rymmer. Inte tvärtom alltså, att du ständigt håller koll på hunden. Tänk vad skönt! Det är också en fråga om att se dig som en tillgång, någon det är kul att hålla sig i närheten av. På så vis får ni dessutom en roligare relation.

Olika saker man kan göra för detta:

– Göm dig när hunden inte ser (OBS! tänk på att det är viktigt att hunden inte har chans att springa fram till någon eller något som kan skada den eller den som den springer till. Ha alltså koll på din hund, även om du, för den, inte verkar ha det)

– Hitta plötsligt en ”skatt” på marken! Alltså, sätt dig helt sonika ner och bli förundrad över att det ligger hundgodis (som du lägger dit) på marken. Få hunden att förstå att du är en grym skattletare och att det alltså är mycket klokt att hålla sig i närheten av dig!

– Vänd helt plötsligt (detta i långlina eller lös). Spring när hunden får syn på dig. Bli glad när hunden får tag på dig och stoppar dig i ditt rymningsförsök! På så vis lär du hunden att du är helt oberäknelig och att det är bäst att hålla koll så att du inte sticker!

– ”Tappa kopplet” och stanna. Din hund kommer förmodligen att traska på ett tag, men stå där du står. När den inser att det inte sitter en matte/husse fast i andra änden av det där snöret kommer den med största sannolikhet att bli väldigt förvånad! Det är alltså viktigt att kolla så att du är med! (OBS! Kolla noga så att hunden inte kan störa någon i sitt promenerande)

– Gör roliga saker på promenaden! ”Råka” gå så att ni hamnar på varsin sida en stolpe och låt hunden lösa problemet. Låt hunden hoppa upp på en bänk eller en stubbe. Kör följa John över stock och sten. Ha kul, helt enkelt! Det är bättre att gå tillsammans än var för sig. 

 

Vi kommer att komma till det här med kopplet och dess problem i ett senare inlägg, men detta är grunden till detta så det får vara först 🙂

Utmaning! 

Prova att i en vecka belöna all kontakt din hund tar egna initiativ till utomhus. Vad hände?

Dela detta inlägg

Lämna ett svar