Bloggen

Lucka 16: Studera dina förebilder! Vad gör en bra förare bra?

Lucka 16: Studera dina förebilder! Vad gör en bra förare bra?

Begreppet målbilder är nog bekant för de flesta som är intresserade av att träna och tävla med hund. Ofta pratar man om att det för inlärningen är viktigt att ha en tydlig målbild av slutresultatet, att vi tex verkligen kan se framför oss hur vi vill att fria följet ska se ut, ända ner i minsta detalj, eller att vi har en tydlig målbild för hur agilityhunden ska utföra sitt kontaktfältsbeteende, eller hur rullmarkeringen för sökhunden ska se ut.

Vad vi kanske pratar mindre om, är målbilder för föraren. Då menar jag inte bara sådana saker som att lydnadsföraren har en tydlig bild av hur hen flyttar sina fötter i vändningarna eller att agilityföraren är konsekvent i sitt handlingsystem, utan nu tänker jag mer på målbild av en tävlingsförare i stort. Vad är det som gör en bra förare bra helt enkelt?

När vi är på tävling som publik är det lätt hänt att vi tittar lite för mycket på hundarna och kanske lite för lite på förarna. Det är lätt att tex fascineras av hastigheten i ett moments utförande eller precisionen eller detaljer vi tyckte om. Men om vi lyckas släppa detta att titta fullt så mycket på vad hundarna gör och istället försöker studera förarna så kan vi få många bra tips och målbilder för hur vi som förare kan utvecklas och bli bättre. För det är skillnad på att träna hund bra och att föra hund bra på tävlingsdagen! Övar vi oss mest på att träna hund kan vi bli bra hundtränare men det är inte automatiskt samma sak som att vi utan träning blir bra tävlingsförare.  Och precis som vi behöver tydliga bilder för hur hundens utförande ska bli behöver vi ha målbilder för hur vi ska vara i vår tävlingsförarroll.

Försök att se hur olika förare värmer upp sina hundar, vad de gör sista stunden innan de går in på planen, hur ser deras inmarsch ut, hur agerar föraren innan, under och mellan momenten i de grenar där prestationen är uppdelad, hur förbereder och styr föraren hundens aktivitetsnivå och fokus, hur rör sig och agerar föraren inne på tävlingsplanen (mot hunden, mot domaren/tävlingsledaren, mot publiken?), hur beter sig föraren när något går på tok, hur lyckas föraren ställa om själv respektive ställa om sin hund efter ett misstag, hur jobbar föraren för att hålla ihop som ekipage genom hela tävlingen osv? Studerar du många duktiga förare och hur de agerar när de hamnar i olika situationer kan du både få många tips och idéer och skapa dig en bra målbild för hur du själv vill se ut och agera på tävlingsplanen.

Så nästa gång du är på tävling, använd åtminstone en del av den tiden du i vanliga fall skulle lagt på att antingen prata med kompisar eller titta på hundar du gillar till att istället koncentrerat studera förarna och försök analysera hur de beter sig. Kan du se vad som gör en bra förare bra? Gå sedan hem och lägg upp en träningsplan för att själv få in de delarna i din egen träning!

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar