Bloggen

Lucka 15: VILL du verkligen, eller önskar du bara att du ville?

Lucka 15: VILL du verkligen, eller önskar du bara att du ville?

Om du inför det här året skrev upp olika mål så kanske du nu som bäst sitter och går igenom dem. En hel del av dem kan du säkert bocka av men kanske inte alla. Självklart kan det ibland bero på faktorer som tex att hunden blev skadad eller att du själv blev sjuk eller liknande. Men sen finns de där målen som vi visserligen skrev upp inför det nya året men sen aldrig riktigt tog tag i om vi ska vara ärliga… och då kan det vara dags att fundera kring varför!

Jag tror att vi ibland lurar oss att tro att det vi skriver upp är ett riktigt mål. Och visst kan det vara så att vi gärna skulle vilja ta till exempel en viss titel eller ta oss vidare upp i klasserna eller vad det nu är som vi skrivit upp. Kanske har vi till och med berättat om det här målet för andra, eller omvänt, kanske har någon träningskompis eller instruktör sagt att ”borde ni inte sikta på…” och så tänkte vi att tja, det låter ju onekligen lockande, det borde vi nog! Och simsalabim har vi satt upp ett mål –tror vi. Men det är stor skillnad på att vilja ha titeln och att ha viljan att jobba för att få den!

För… handen på hjärtat… om du aldrig tog tag i träningen inför det där målet du skrev upp så var det nog inget mål! För det är skillnad på ”jag ÖNSKAR att jag ville” och ”jag VILL”. För om vi bortser ifrån rena olyckor och liknande så är den absolut mest avgörande faktorn för om du ska nå ditt mål eller ej hur mycket du VILL nå det. Det är du och ingen annan som har störst påverkan på hur resultatet kommer att bli, så var ärlig mot dig själv när du går igenom tidigare mål eller sätter upp nya: VILL du verkligen detta och hur MYCKET vill du det?

Om du tex sätter upp ”lydnadschampionat” så skulle det ju absolut kunna vara så att du väldigt gärna skulle vilja ha den titeln på din hund. Men hur mycket vill du nå målet egentligen visar sig rent krasst när det kommer till hur mycket träning du är beredd att lägga ner, hur mycket du är beredd att prioritera, vilka andra saker du tänker välja bort, vilka resurser du tänker lägga på att nå målet osv.  Det kan absolut vara så att vi vill ha titeln men att vi inte alls har viljan nog att göra jobbet! (Så var det under många år för mig med löpning, jag önskade i många år att jag skulle vara en sån där person som gillar att springa, men jag ville det aldrig tillräckligt för att göra jobbet som på sikt skulle kunna få mig att gilla det! Så jag började flera gånger –och gav upp. Dvs jag ville det inte tillräckligt!)

Nu kanske du blir lite upprörd och tänker ”ja men lätt för henne att säga, jag VILL VISST men jag vet ju inte VAD och HUR jag ska göra för att nå mitt mål, jag har ju aldrig gjort det här förut!”. Och visst är det så att om vi har tränat upp ett antal hundar tidigare i en viss gren så har vi lite bättre koll på vad vi behöver göra och hur om vi nu vill träna upp ytterligare en hund till samma nivå, men, det handlar fortfarande allra mest om att vilja.

För i detta att vilja nå sitt mål så ingår just sånna saker som att jag är beredd på att ta reda på vad jag behöver kunna, att jag är beredd på att ta den tiden och göra det jobbet som ska till för att jag själv och min hund ska kunna utvecklas och lära oss vad det nu är jag satt upp som mål. Klarar jag det inte på egen hand, letar jag med ljus och lykta efter den informationen jag behöver –jag kanske läser fler böcker, letar info på nätet, jag går kurser, jag kollar upp vilka andra som lyckats och tar reda på hur de gjort osv. Dvs jag tar ansvar själv för att göra jobbet! En stor skillnad mot ”jag skulle också vilja kunna xx men jag har ingen aning om vad och hur jag ska göra så jag kan inte”. (Stackars mig) Men ”…så jag kan inte” bör, om vi vågar vara riktigt ärliga mot oss själva, bytas ut mot ”…så antingen tar jag reda på det eller så erkänner jag att jag kanske inte verkligen VILL xx utan ärligt hellre lägger min tid och mina resurser på något annat”. 

Varför tar jag då upp detta? Jo, för att jag tror det finns en risk i att ofta påstå att vi VILL något och att sätta upp mål som egentligen inte är mål (utan bara önskedrömmar, som att vi skulle få det där championatet utan att göra jobbet för det). För de målen kommer vi ju inte att nå. Och för varje gång som du satt upp mål och sedan inte når dem, så kommer du lätt att börja känna dig misslyckad. Det kommer också undermedvetet skicka signaler till dig om att det inte är någon idé att du sätter upp andra, nya mål eftersom du uppenbarligen inte klarar av att göra det du föresatt dig, och det blir dessutom som att inför sig själv (och andra om du ofta berättar om dina mål) bekräfta att det du säger inte går att lita på. Du sa att du skulle göra x men gjorde det inte. Om det ofta sker så kommer vi lätt att successivt tappa tron på oss själva och då kommer vi få allt svårare att kämpa på och anstränga oss för att nå även de målen som absolut hade legat inom räckhåll. Och tvärt om: om vi ofta sätter upp mål som vi sedan (efter att ha jobbat för dem så klart!) allt som oftast kan checka av, så kommer vi lita allt mer på vår egen förmåga och få allt större tilltro till att vi nog också, om vi bara lägger manken till, kommer att nå de nya, tuffare målen vi satt upp. Framgång föder framgång och genom att nå dina tidigare mål har du lärt dig ett framgångsrecept helt enkelt!

Så, när du sätter upp mål, känn efter ordentligt om det är något du VILL eller om det faktiskt bara är något du önskar att du ville. Det du menar är ditt mål kan ha större påverkan på dig än du tror!
/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar