Bloggen

LUCKA 22

LUCKA 22

Vi fortsätter på temat ”behärska sig”, och idag kommer det att handla om vardagssituationer. De flesta gör tidigt detta med matskålen, att först när hunden sitter och är stilla så får den ett ”varsågod”. Alla gör såklart inte detta och det måste man inte heller, men det kan vara en bra grund för att hunden ska förstå självbehärskning. (OBS! Är din hund totalt matfixerad eller lite låst när det kommer till mat kan du hoppa över det helt, det är nästan ingen idé om det bara leder till konflikt er emellan). Det finns dock många sätt att använda den här principen, här kommer några:

”ge mig godiset då!”

 

Stanna kvar i bilen

Steg 1: öppna buren. Försöker hunden ta sig ut – stäng försiktigt men bestämt buren igen. 

Steg 2: upprepa steget ovan tills hunden är kvar även när dörren är helt öppen. 

Steg 3: Koppla hunden, upprepa stegen ovan. 

Steg 4: Ge ditt ”varsågod”, när det känns bra. 

Variera tiden du håller burdörren helt öppen så att inte hunden vänjer sig vid att det tar precis 3 sekunder (till exempel) innan den får hoppa ut. Variera även från vilket håll du öppnar, var du står i förhållande till hunden och experimentera med störningar. Prova till exempel att ”tappa” en godis eller leksak på marken – försöker hunden ta den, stängs buren. Sitter den kvar – ”Varsågod”! Ska du belöna med godis, gör det långt in i buren, så att fokus för hunden blir in och inte ut. 

Stå kvar innanför eller utanför dörr

Samma princip som ovan. Här kan du även lägga till vad hunden ska göra när den får sitt varsågod, till exempel sätta sig när den kommit in/ut, för att du ska torka tassar eller för att du helt enkelt inte vill att den flyger iväg så fort den får sitt varsågod. Det är bra att börja med detta här, även om det helt klart kan användas till bilburen eller andra situationer, för detta får man tillfälle att göra så ofta. 

 

sitta ”fint” är en tolkningsfråga, tydligen

 

Hälsa på kompisen

Vare sig det är en människa eller hund, så kan det vara väldigt spännande för din hund att få komma fram till denne. Var envis, och gör precis som vid matskålen. Alltså, vänta tills hunden är helt stilla och helst kollar dig i ögonen innan den får hälsa. Tänk på att meddela kompisen att du tränar, så den inte springer fram när hunden slänger sig i kopplet eller liknande. Avstånd är viktigt! Gå inte så nära att det blir för svårt för din vovve, utan håll er på ett sådant avstånd att du kan få kontakt. 

såhär kul blir det SEDAN, om man först behärskar sig 😉

 

Imorgon om externbelöning! Det ser vi fram emot. Tills dess, må väl och pussa era vovvar!

Och förresten, extramaterial – här är en liten inspirationsfilm om att vänta på sin tur!

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar