Bloggen

LUCKA 21

LUCKA 21

Att behärska sig – svårt och viktigt!

Nu kommer vårt tema handla om nåt som kan vara svårt för våra fyrbenta och det kan även vara svårt för oss tvåbenta såhär dagarna före Jul;). Det kommer nämligen handla om att behärska sig.

Tanken med hela alltet är dels att få hunden att förstå att behärska sig är något bra (”behärskar jag mig nu kommer det hända kuliga saker om en stund”), dels att få stadga (något som behövs i massor av situationer/moment) och dels att få till en bra uthållighet och en bra ”morot” för att jobba vidare (externbelöning).

Att behärska sig har man nytta av i många lägen: Allt som har med att bli kvar på en viss plats eller hålla fast eller fokusera innhåller stora delar ”behärska sig”. Ett vardagligt exempel är sitta kvar i buren även om grinden är öppen.

Ett annat exempel är att ligga kvar trots störningar.

Sen kan man ju använda sig av träning som har med att behärska sig att göra till massa annat som inte är lika viktigt. Typ frysa framtassarna på en bänk 🙂

 

OBS: Man behöver aldrig dämpa en hund. Man behöver bara få den att bli motiverad att behärska sig. 

Hur gör man det då? 

Omvänt lockande är ett perfekt sätt för att få hunden att förstå att den tjänar på att behärska sig. Skulle tro att det nog är ganska känt vid det här laget. Man lockar med godis (eller leksak) och låter hunden få godiset om den först behärskar sig. Det blir lätt ett inlärt ”trix” om föraren håller godiset framför hundens nos och skakar på handen. Det är visserligen ganska kul men inte så användbart eftersom hela upplägget talar om för hunden att nu gör vi det där trixet med ”skaka godishand”. Då är det mycket mer användbart att hela tiden låta belöningen komma närmre hunden och lixom sega ut på leveransen av godis. Sakta men säkert, så länge hunden gör rätt, närmar sig belöningen. Detta kan man sen använda i allt som har med behärska sig att göra. Om husse ”fryser” så måste jag behärska mig för att komma vidare. Otroligt effektivt! I filmen ser ni Jassa som tränar på att sitta still.

Temat behärska sig fortsätter i morgon med fler vardagsövningar och på onsdag med externbelöning.

Lycka till med träningen och glöm inte ”behärskar jag mig nu kommer det hända kuliga saker om en stund”!

:)magnus

Dela detta inlägg

Lämna ett svar