Bloggen

LUCKA 7

LUCKA 7

 

Vad är belöning?

Tema för decembers andra vecka är belöningar i olika former. Vi kallar oss ”belöningstränare”, så låt oss börja med att definiera vad en belöning är:

Ofta tänker man godis eller leksak, men belöning är egentligen allt hunden är beredd att göra något för att få. Allt som gör att det beteende som ger hunden tillgång till belöningen ökar! Det är själva tanken, själva idén med en belöning: vi kan använda den för att påverka vad hunden gör.

Midori leker med sin tennisboll i snön

 

Som belöningstränare så matar man alltså de beteenden man gillar med belöningar. Då växer de beteendena och blir tjocka och fina. De beteenden som inte matas svälter, och det som svälter blir mindre och mindre. Alltså: genom att ha många och bra belöningar så kan vi mata det vi VILL att hunden ska göra. Kan vi dessutom se till att det vi svälter det vi INTE vill att hunden ska göra, då har vi ett riktigt bra läge för att få en hund som gör som vi vill – därför att den vill samma sak!

Beteendet ”vänta på varsågod” blir matat. Försöker valpen stjäla så stängs handen – beteendet ”att stjäla” får svälta.

 

Denna veckan kommer vi att titta närmare på fyra belöningsgrupper: mat, lek, mys och miljö. Vi kommer också att titta på hur du kan använda belöningar för att påverka din hunds aktivitetsnivå i olika moment, och vi avslutar med lite mysiga julrecept på hemlagat hundgodis.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar