Bloggen

Lucka 9: ”Clear the mechanism”

Lucka 9: ”Clear the mechanism”

Jag hittar ofta inspiration utanför hundvärlden och inte sällan är det via filmer! En absolut favoritfilm vad gäller att illustrera detta med att prestera och fokusera är basebollfilmen ”For love of the Game”. Filmen är från 1999 med Kevin Costner i huvudrollen som den åldrande, skadade basebollstjärnan Billy Chapel. Det är en trevlig film att se oavsett om man funderar kring tävlingspsykologi eller ej, men om man gör det så tycker jag att den innehåller några av de bäst illustrerade exemplen på koncentration som jag sett i en spelfilm.

När Billy går ut på planen för att kasta bollen, hör man allt oljud från publiken, hur folk skriker okvädningsord, allt stök och alla rörelser. Sedan kommer tanken och rutinen ”Clear the mechanism” och i Billys huvud försvinner allt ljud från publiken och man kan se hur läktarna och allt runt omkring tonas ner till bara en suddig bakgrund. Det enda som syns är slagmannen och mottagaren. I övrigt är allt tyst och nedtonat.  Vill du inte se hela filmen så kommer här ett litet kort klipp ifrån den:

Jag blev så förtjust i den extremt tydliga illustrationen av koncentration att jag faktiskt snodde den idén rakt av och började använda mig av den som en trigger när jag behövde det. ” NU stänger jag av ljudet. NU blir omgivningen svartvit.” och så såg jag detsamma framför mig.

Det festliga är att när jag nu inför den här texten gick tillbaka och tittade på filmen så inser jag att det blev aldrig svartvitt i filmen, det var något jag la till själv helt enkelt. Precis som tanken är med inspirationstips: ta dem, använd dem och modifiera utifrån vad som passar dig!

”Clear the mechanism.” NU. Vad blir din ritual för detta?

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar