Bloggen

Lucka 8: Öva upp din envishet!

Lucka 8: Öva upp din envishet!

Jag brukar säga att den egenskap som jag tror tar folk tveklöst längst mot sina mål, är envishet. Långt längre än talang i de allra flesta fall! ” hard work beats talent when talent doesn’t work hard”  heter som bekant ordspråket. Och har vi det för lätt för oss inom något område kan det ibland ironiskt nog leda till att vi blir lite lata eller att vi bara aldrig behövt öva upp förmågan att fortsätta och kämpa den dagen då det inte räcker med att vi har en talang. Den dagen kan den mindre talangfulle –men mer envise!- konkurrenten klå oss!

Rätt använd är envishet en väldigt, väldigt användbar egenskap om vi vill nå framgång. Envishet får en att fortsätta lite till, att komma igen, att testa en gång till, att stå ut med tråkiga perioder och att inte automatiskt välja de lättaste ursäkterna och ge upp. Åtminstone ger man inte upp någon vidare lång stund!

Det intressanta med envishet är att den går att öva upp. Att fortsätta med något som vi tycker är roligt, det är ju inte direkt någon utmaning. Men att fortsätta med något långt efter att det varken är roligt, intressant eller ens trevligt längre –det är att öva sin envishet! Här kommer nu ett extremt bevis på hur långt en riktigt envis människa kan gå 😉

Sommaren 2015 fick jag av en slump se ett gäng människor som gick längs vägen där jag kom körande. Med sig hade de en följebil med vad som såg ut att vara bajamajor. Det visade sig när jag kollade upp det hela vara en företeelse som heter fotrallyt och som bygger på den både fantastiska och helt galna idén att tävla i vem som kan gå längst non stop. Deltagarna går dygnet runt utan raster och måste hålla 5 km/h i hastighet. Mat bär man med sig eller plockar upp var 6:e timme på speciella supportsträckor. Tid för att gå på toaletten är satt till 1 minut per timme som får fördelas fritt men man kan inte ”samla på sig” mer än 24 minuter.

När jag via nätet satt mig in i vad det var för tävling jag passerat så blev jag otroligt fascinerad och följde sedan tävlingen intensivt via Facebook. Att stå ut med att bara gå, gå, gå, att göra något så vardagligt och ospännande men att göra det så länge att det blir något extremt och utmanande – vilken otrolig övning i envishet! Den vinnande deltagaren det året gick i (håll i er!) 87 h och 45 minuter!  Fatta! Tre och ett halvt dygn! Jag blev så imponerad och fascinerad av styrkan i detta att jag använde prestationen som ett inspirerande exempel i en föreläsning om tävlingspsykologi som jag höll på ett hundläger.

Nu behöver vi kanske inte ta till en sådan extrem utmaning som fotrallyt, men se dig omkring, finns det någon trist, monoton uppgift som kommer kräva att du gör det och inget annat under en lång tid som du kan använda dig av för att öva upp din envishet? Det kan bli en mycket nyttig erfarenhet inför att stå ut med tråkiga perioder i träningen eller tävlandet och inte minst en total kontrast mot snabba informationsflöden och att ideligen få ny stimulans via nya intryck. Öva envishet och du tar dig längre än den som bara jagar efter nästa snabba kick!
/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar