Bloggen

”Men min hund erbjuder ingenting?”

”Men min hund erbjuder ingenting?”

”Men min hund erbjuder ingenting!?”

Det är inte ovanligt att höra om hundägaren som blivit nyfiken på klickerträning, skaffat sig en klicker, klickat in hunden (klick-godis, klick-godis, klick-godis etc) och så ska det första riktiga träningspasset ske. Spänd förväntan råder, inte minst om hundägaren tittat på YouTube och sett alla fantastiska saker som redan pyttesmå valpar erbjuder. Vad ska då inte den egna hunden komma på att erbjuda för spännande beteende!? Ägaren sitter som på nålar, med klickern i högsta hugg, stirrandes på hunden som… sitter still och glor tillbaka. Ägaren väntar… och väntar… och väntar… och… men nej, ingenting händer.

”Han bara satt still, han erbjöd INGENTING! Jag tror inte min hund passar för klickerträning.”

Vad ser du -en passiv hund, eller en massa beteenden?

Det pratas mycket om att timing är det som tar längst tid att träna upp för den som är nybörjare på klickerträning. Men jag blir genom åren allt mer övertygad om att det är inte timingen som är det största problemet när folk inte lyckas komma igång med träningen, utan vad nybörjaren många gånger behöver är att lära sig SE vad hunden faktiskt gör!

Ett vanligt nybörjarfel är att föraren förväntar sig beteenden, medan en duktig tränare istället är mkt skicklig på att observera beteenden. Egentligen är det lite olyckligt att vi pratar så mycket om att ”hunden erbjuder beteenden” då själva uttrycket lätt förmedlar en känsla av att ansvaret för träningen ligger hos hunden (det blir hundens ansvar att vara aktiv och erbjuda oss ett smörgåsbord av beteenden som vi sedan bara kan välja och vraka av!). I mitt tycke borde det pratas mer om att det är tränarens ansvar att vara duktig på att observera beteenden. Blir vi duktiga på att observera och förstärka alla de små beteenden som finns att se även hos en mycket stilla hund, kan vi successivt få den ”kreativa” och ”erbjudande” hunden som litteraturen talar om. Men ansvaret för att få fram den kreativiteten ligger hos tränaren, inte hunden!

Låt oss först fastslå att alla hundar visar upp en rad olika beteenden. Det går därför inte att påstå att en viss hund inte skulle lämpa sig för klickerträning för att den inte kan erbjuda beteenden. Den enda hund som inte kan erbjuda beteenden, är en död hund, och en död hund kan vi inte träna, inte med några metoder! Alla levande hundar har en massa beteenden som vi bara behöver observera och förstärka för att träningen ska vara igång.

 Försök inte vinna blinkleken mot en border collie!

Hur ska man då lära sig att se? Hur blir man duktigare på att observera beteenden? Ett tips som jag brukar ge mina elever är att de under en veckas tid istället för att träna hunden, försöker lägga så mycket tid de kan på att bara observera den. Här gäller det med en del hundar att tänka som om man hade studerat ett vilt djur, dvs hunden ska inte känna sig iaktagen. Sitter eller står jag framför min hund och vrålstirrar på den, är det mycket möjligt att hunden inte kommer att visa upp så stor beteenderepertoar. Många hundar är uthålligare än vi människor är vad gäller att vara stilla länge och bara glo tillbaka. (Tävla inte mot en border collie i blinkleken, du kommer garanterat att förlora!) Tricket är istället att låtsas vara upptagen med något annat så hunden inte känner sig iaktagen, allt medan du i ögonvrån registrerar allt som hunden gör. Vilka beteenden ser du? Notera inte bara stora rörelser utan även små sådana, som ansiktsmimik, tassrörelser, kroppshållning, öron och ögon. Vilka föremål interagerar hunden med och hur? Vad gör den när den är i köket, när du lagar mat, när du läser tidningen (låtsas läsa!), när du sitter vid datorn och läser min blogg? Vad gör hunden när den är ute på tomten, på promenaderna, när den är tillsammans med en annan hund osv?

Vad gör din hund när han inte känner sig iakttagen?

Studerar du din hund ingående, kommer du både att upptäcka vilken otrolig mängd beteenden som redan finns tillgängliga -och än bättre, du kommer att veta i vilka situationer specifika beteenden har hög sannolikhet att dyka upp, så när du sedan vill börja träna din hund så kommer du kunna vara redo att markera (klicka) och förstärka de beteenden du vill ha när de sker! En långt bättre start på träningen än att sitta still, stirra på hunden och förvänta sig att den ska ”erbjuda beteenden”.

Så, för att komma igång med din hund -förvänta dig mindre, observera mer!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar