Bloggen

Tidig morgonträning.

Tidig morgonträning.

Idag satte jag väckarklockan för att vara uppe med tuppen och hinna åka och träna heelwork i en hundhall lite drygt 40 minuter bort. Bokar man morgontider har man råd att träna oftare så man får ta att det blir tidigt på en ledig dag. Som bonus fick jag se två älgar på vägen till träningen, tur nog höll de sig på fältet.

I många sporter går man nu mot en lugnare period med mindre tävlingar, men i freestyle & heelwork är det snarare uppladdning inför mästerskapen som gäller. I december avgörs både NM (som i år går i Finland) och SM och i januari avgörs Agria Freestyle Elite Challenge. Det är en satsning som Agria gjort för freestylesporten i Sverige, och där man lyfter fram landets elit genom att arrangera kvaltävlingar (upp till åtta stycken) och en final. Maximalt 8 ekipage inom respektive gren, freestyle och heelwork to music, kvalar. Jag har kvalat in både till SM och till AFEC med både Flynn och Fonzie men troligtvis blir det bara Flynn som kommer att starta eftersom Fonzie håller på och kurerar sig efter att han visat sig ha njurbäckeninflammation. Bägge grabbarna var uttagna till årets landslag i heelwork också men även här blir det bara Flynn som kommer att starta av samma orsak.

Idag låg fokus på att först jobba med detaljer i positionerna, framför allt i backande och sidoförflyttningar, och sedan jobbade jag med att dels köra igenom hela programmet, dels öva på att “hoppa in” i programmet på olika ställen. Jag har nyligen skaffat en bärbar ministereo med riktigt bra ljud, så nu går musiken oftast non stop under passen oavsett vad vi tränar på.

I och med nya stereon så kunde jag nu också öva på något som jag tror man kan missa ibland: att vänja hundarna vid tung basgång och de vibrationer och ljud som rejäl bas kan ge upphov till. Man vet ju sällan innan en tävling vilken slags ljudanläggning som kommer att finnas, vilken kvalité det kommer vara på ljudet eller hur högt det kommer att spelas (jag gillar själv när det är ganska högt, har lättare att agera och spela ut då än om musiken är tyst) och det kan ju överraska hundarna om de aldrig känt vibrationerna i marken eller upplevt ljud som studsar tex.

Jag insåg tex att drog jag på lite mer så fortplantade sig musikvågorna och satte en del av det som fanns i lokalen i svängning och vips lät det lite ifrån en del av redskapen där inne. Nyttigt att öva på!

Jag hade med mig både Flynn och Zin och delade träningstiden mellan dem. Gillar att träna fokuserat med en hund i taget och sedan byta och ge varje hund kanske två eller tre pass beroende på vad vi övar på för dagen.

Efter en timmes träning var både jag och hundarna nöjda, vi drog iväg och promenerade och tog en snabb fika innan vi rullade vidare till fårhagen och tränade vidare där, men det är en annan sport och en annan historia 😉

Dela detta inlägg

Lämna ett svar