Bloggen

Hur 2018 blir året du når dina mål!

Hur 2018 blir året du når dina mål!

December är inte min favoritmånad. Mörkt, kallt, stressigt. Jag och Kelpan tränar inomhus, och hela flocken går på promenader över Skånes blöta åkrar och springer ikapp i leran.

Därför tycker jag att December är en perfekt månad för att blicka både bakåt och framåt! Jag funderar över hur året har gått, vad har vi gjort tillsammans? Har vi lagt tiden på rätt saker, alltså saker som gör mig glad att tänka tillbaka på? Vad vill jag ändra, vad vill jag utveckla?

Mitt nyårslöfte till mig och Kelpan förra året

Därifrån tänker jag sedan framåt. Hur vill jag att 2018 ska bli? Vad vill jag minnas vid denna tiden nästa år? Vika är mina mål för 2018?

Mål ja…Ja, jag tror verkligen att jag presterar bättre och har roligare om jag har ett mål att sikta mot. Målet ger mig motivation och riktning. Och jag tror dessutom att det är sant för de flesta av oss! Ändå är just det här med att sätta mål, hålla fast vid dem, och uppnå dem något som många kämpar med – inklusive jag. Men skam den som ger sig, jag har tränat på att sätta mål och hålla dem, jag har läst på, jag har testat olika sätt, och idag har jag ett fungerande system som gör min planering av hur jag når mina mål så mycket enklare! Mer om det strax.

Att sätta mål är det första, och jag tror stenhårt på att lyssna inåt: vad vill jag uppnå? Inte ”borde”. Vill. Ibland handlar det om att vardagen kan bli enklare: jag vill att det ska gå enklare att klippa klorna, jag vill att min hund går i kopplet utan att dra, jag vill ha en säker inkallning. Ibland handlar det om tävling: jag vill starta lydnadsklass 1, jag vill ta rallylydnadschampionat.

Jag tycker att modellen SMARTa mål hjälper mig att sätta bra mål som jag faktiskt når. SMART står för:

Specifika – att jag så konkret som möjligt kan beskriva hur målet ser ut, in i minsta detalj. Tex: jag vill att min hund lugn och förväntansfull tittar på sin belöning medans jag klipper en klo. Jag vill att hon själv initierar kloklippningen. Jag vill att hon själv räcker mig tassen.

Motiverande – jag måste tycka att målen är värda besväret att ta sig dit. Tex: jag gillar att tävla och tycker att momenten i lydnadsklass 2 är roliga att träna. För att kunna tävla lk 2 måste jag först flyttas upp ut lk 1. För att göra det måste vi…just det – starta. Jag är väldigt motiverad att starta lk 1 🙂

Accepterade – jag behöver support hemifrån, och jag behöver support från mig själv. Om jag vill sikta på rallylydnadschampion så kräver det en stor investering i träningstid. Är min man beredd på att ta hand om hem och övriga djur när jag tränar borta? (Det är han.) Är JAG beredd att lägga de timmar som behövs, i regn och kyla, och ta motgångar för att få medgångar? (Får kanske tänka en vända till…;) )

Realistiska – är det realistiskt att min hund kan gå en koppelpromenad med slakt koppel? ja, förutsatt att hon får utlopp för sitt motionsbehov. Dagar som hon är understimulerad antingen mentalt eller fysiskt är det inte realistiskt. Då är det bättre att ha en ”plan B”, som i vårt fall är dragsele och midjebälte.

Tidsbestämda – här har vi en viktig punkt! Mål som ska vara uppfyllda ”någon gång” uppfylls antingen inte alls, eller tar betydligt längre tid än de kunde gjort. Att sätta en tidsgräns hjälper mig att få ändan ur soffan och GÖRA något! Lika viktigt är det att vara flexibel med sin tidsplan och acceptera att ibland skiter det sig, och då är det bara att sätta en ny tidsgräns. Eller kanske fundera över om målet fortfarande känns motiverande och är accepterat och realistiskt? Livet ändrar sig. Det är OK.

Mål: full fart i inkallningen!

När målen är satta tänker jag mig att jag gör en ”vägbeskrivning” mot målet: jag skriver ner delmål på vägen, och jag formulerar mina mål i mesta möjliga mån som uppgifter. Vad måste jag GÖRA för att uppnå målet? När måste jag göra det? Exempel på uppgifter på vägen mot en perfekt inkallning:

 • Gör min research, hitta några inkallningsövningar som känns vettiga. Google och Youtube är mina vänner, likaså böcker och…riktiga levande vänner 🙂
 • Träna minst en övning 10 minuter två gånger om dagen.
 • Utveckla och variera mina belöningar.
 • Träna på minst ett nytt ställe varje vecka.
 • Utnyttja min man som en kontrollerad störning.
 • Ladda inkallningssignalen varje gång det är matdags.
 • Och så vidare…

Grejen med att gör mål som är uppgifter är att JAG bestämmer om de blir gjorda. Ingen annan. Mitt ansvar, min möjlighet.

Om jag har valt SMARTa mål så tycker jag att det är enklare att lägga manken till och fortsätta mot målet, också när det blir svårt och tungt. Ni kommer kanske ihåg att det var jag som startade Kelpan i lydnadsklass 1 17 gånger utan uppflyttspoäng (gamla reglerna)…för att till slut sätta 188 poäng gång nr 18. Varför nådde jag målet? Jag gav aldrig upp. Jag fortsatte testa olika sätt att bli bättre på, för att jag och min hund tillsammans skulle bli bättre. Viljan att nå målet var större än viljan att ge upp (för det är klart att jag tänkte tanken att sluta tävla ibland…).

Tidigare i texten lovade jag att återkomma till ett fungerande system för planering, och nu är det dags för det!

Under en massa (en MASSA) år letade jag efter ett bra system för att planera min hundträning. Jag behöver kunna planera med både stora mål och delmål, jag behöver sätta tidsgränser, jag behöver enkelt kunna se hur långt vi har kommit, och jag behöver kunna utvärdera med jämna mellanrum. När jag sprang på ”bullet journal” i somras (som i korthet går ut på att bygga sin egen allt i ett-kalender) blev jag såld! Jag skapade ett nytt företag, The Creative Kelpie, som bara pysslar med planering och målsättning och hur man gör det enkelt, effektivt och roligt.

Förra månaden hade jag haft tillräckligt många som frågade om jag kunde hjälpa till med design och idéer för planeringsmallar, och skapade helt enkelt ett gäng! Perfekta för att hjälpa dig att sätta mål, göra uppgifter, planera år, månad, vecka, dagens träningspass, och kontinuerligt utvärdera och fokusera på det positiva (för det är de bra sakerna som du ska upprepa!). Jag har slängt in lite teckningar för att det är kul, en sida om din hund så du slipper leta i stamtavla och vaccinationsintyg efter hundens fakta, och en sida där du samlar era bästa minnen.

Och bäst av allt – de ligger i shopen här hos Glädjeklick! HÄR närmare bestämt! Och det finns till och med en liten film som visar hur de 11 planeringsmallarna fungerar och samverkar. Du väljer en och en, eller allihopa i ett paket.

Det är ju nästan lika bra som en jollyboll, hälsar Kelpan

Och mer än så…Jag kommer att ha en GRATIS LIVE-SÄNDNING på Glädjeklicks FB-sida på söndag 17/12 kl 18! Det enda du behöver göra är att gå in på sidan vid rätt tid, så ser ni mig och kan ställa frågor och (förhoppningsvis) skicka små hjärtan. Jag kommer att prata om just målsättning och träningsstruktur, och utgå ifrån The Creative Kelpie’s ledord: Think Plan Create Repeat. Det kommer att bli superkul!

Alltså:

 • Sätt SMARTa mål
 • Dela upp i delmål
 • Se till att dina mål är i form av uppgifter
 • Kolla in planeringsmallarna i shopen
 • Och häng med mig på live-sändning 17/12 kl 18!

En sak till:

Du. Är. Fantastisk. Glöm inte det 🙂

Over and out

Åsa

Dela detta inlägg

Lämna ett svar