Bloggen

Problemlösning på ett lätt sätt

Problemlösning på ett lätt sätt

De flesta hundar gör någon gång något som inte husse och matte är så nöjda med. Det finns olika sätt vi använder för att bli av med dessa av oss oönskade beteenden. Exempel på beteenden som många vill att hundarna ska sluta med är att hunden skäller när det kommer folk, hunden skäller vid mötet med andra hundar, osv.

Min erfarenhet av att ha arbetat en tid med ägare och dess hundar är att man börjar försöka få bort det oönskade beteendet genom att fya hunden när den gör det oönskade beteendet, men då oftast utan att ha tänkt igenom vad man faktiskt vill att hunden gör. Men alltför ofta får man inget resultat och i vissa fall kan det till och med bli värre! Vissa tar hjälp redan i detta läge för att komma till rätta med beteendet, andra försöker en stund till. Det kan i vissa fall bli en tävling ur ägarens synvinkel, lite ”skam den som ger sig”. Missförstå mig inte, uthållighet är toppen när man jobbar åt samma håll. Men det är synd när det gått så långt att man jobbar mot hunden istället för att tänka ett steg längre, för då missar man ju vad relationen mellan hund och människa borde gå ut på. Att äga en hund ska vara trevligt både för hunden och människan, relationen mellan dem borde speglas av samarbete och tillit, inte av ett maktspel med missunnsamhet.

Nedan är mitt grundrecept när jag på ett sjyst sätt vill träna bort ett oönskat beteende.

Hur bör man då tänkta när man har ett beteende man vill bli av med?

1. Börja med att identifiera vilket beteende du vill bli av med.
2. Gradera vinsten i beteendet för hunden.
3. Hitta något som ger högre vinst till hunden än beteendet.
4. Fundera och bestäm dig för vad du vill att hunden ska göra istället.
5. TRÄNA!

Exempelvis.
1. Hunden skäller på mötande hundar.
2. Hunden vinner på att de andra hundarna försvinner eftersom som denna hund i detta exempel skäller av osäkerhet.
3. Hunden är bolltokig och bollen slår allt.
4. Jag vill att hunden ska fokusera på mig att leka med mig istället för att ha fokus på den andra hunden.
5. Jag börjar med att träna på att hunden ska kunna leka med mig i närheten av andra hundar där jag kan bestämma avståndet. Jag jobbar närmare och närmare de andra hundarna. Nu funkar det på träningsplan så nu tar vi med det till promenaden. Redan när jag ser den andra hunden och dess ägare komma gåendes så börjar jag använda bollen för att leka med min hund. Eventuellt går jag lite åt sidan beroende på hur svårt det är för hunden att hålla fokus på att leka med mig istället för att hålla koll på den andra hunden. Om jag får till tajmingen och osäkerheten hos hunden inte är allt för stor så redan efter några möten kommer synen av en annan hund betyda, kalas nu leker vi matte! Därefter är det lämpligt att vidareutveckla genom att träna uthålligheten på att vänta på leken genom att man måste passera hunden innan leken kommer igång, men detta är något man bör göra stegvis om man vill att det ska fungera.

Man kan behöva hjälp med hur man ska lägga upp träningen så man inte går för snabbt fram men inte heller för långsamt. Tempot i träningen kan vara det svåraste att avgöra. Men man ska inte vara rädd för att börja prova, så länge det inte skadar någon det vill säga. Det viktigaste att ha med sig när man vill ha bort ett beteende är alltså att tänka ut ”vad vill jag då att hunden ska göra?” Även att bli passiv är ett beteende man behöver träna i vissa lägen.

Hoppas att detta var till någon hjälp och glöm inte ”keep it fun and simple”!

Dela detta inlägg

Lämna ett svar