Bloggen

Ronja tränar på att behärska sig

Om man är rädd för saker och ting så är det väldigt bra att lära sig att behärska sig lite innan man reagerar – i vart fall om man (som Ronja) är rädd för helt ofarliga saker. Är man däremot rädd för saker som är farliga på riktigt (typ kobror) så är det dock bra att reagera snabbt som bara attan 😛 🙂

Om ni missade grundtankarna om Ronja och rädsle-träning så kan ni läsa förra inlägget här

Att behärska sig är bra även för massa andra saker. Alla lättstressade hundar har nytta av det. Hundar som lätt gnäller/gläfser/skäller i tid och otid exempelvis. Ja alla som inte kopplar på hjärnan innan de agerar har faktiskt nytta av det – och detta gäller även människor 😉

Hur tränar man detta då? Jo genom att kräva behärskning för att få komma vidare och göra nåt kul. Vad har det med rädslor att göra då? Jo om vi lär hunden att behärska sig på vanliga kul saker så blir det sen lättare att behärska sig även på mindre kul saker. Detta behöver man sen kombinera med ”förstärkning av oförenligt beteende” men det tar vi inte ännu.

På första filmen ser ni att Ronja är ”aningen” sugen på att springa efter bollen. Hon stressar upp sig ganska rejält och det hörs om man har ljudet på. Det viktiga här är:

  1. Var lugn och bli absolut inte irriterad. Att hetsa upp sig själv gör lixom inte att hunden blir lugn.
  2. Släpp inte iväg hunden förrän den har lugnat ner sig. Jag brukar räkna till minst 5 från det hunden är helt lugn och tyst tills jag låter den springa iväg.

OBS: Att kasta iväg bollen triggar väldigt mycket. Det är bättre att börja med att lägga bollen och sen öka med att kasta kort och ”försiktigt” innan man kastar iväg som jag gör på filmen.

Sen får man jobba på detta ett tag. Det varierar väldigt mycket hur lång tid man behöver lägga men det blir ofta enklare om hunden har gått en promenad eller gjort lite mental träning före man kör igång.

I nästa övning ber jag om ett annat beteende (att hon ska lägga sig) före hon får springa iväg. Det är svårare men gör att man kommer vidare i behärska sig tänket (”det kan hända jag måste göra nåt annat innan han säger varsågod”). Ronja gnäller en del i början och det blir även ett lite ljud när hon lägger sig ner. Det ska helst bort och kommer försvinna så småningom om jag är noga med att inte släppa iväg förrän hon är tyst och stilla. Ganska kul att se hur hon tror att hon ska iväg direkt jag säger nåt men behärskar sig och märker att det först att lägga sig som gällde.

Sen fortsätter vi med att göra övningen lite svårare genom att jag flyttar mig och att hon måste springa till mig innan hon får springa efter bollen. Det är väldigt lätt det blir ljud i detta läge men hon klarar det bra. Kastar inte så långt för att kompensera att övningen är svårare.

Det är inte alltid det går som man tänkt när man tränar hund. Jobbar man med rädslor och det som hunden är rädd för ska man vara försiktig med bakslag. Jobbar man med övningar där det inte finns några rädslor inblandade så är det inte lika noga. Det är bara att inse att man gjorde övningen lite för svår och att pröva igen men då ändra lite så att det finns chans att man lyckas. Att ”köra på” är aldrig en bra taktik. När nåt inte funkar så måste man ändra lite och sen pröva igen. Ibland måste man skratta åt sig själv när det går åt skogen 🙂

Vi prövar igen och jag ändrar övningen pyttelite (repeterare övningen direkt, står lite mer ivägen själv och har lite mer koll på Ronja) Funkade kanonbra! 🙂

Den här typen av övningar kör jag MYCKET. Otroligt bra att kunna behärska sig i många lägen – inte minst om man ska hantera sina rädslor.

Nästa gång kommer vi jobba med ”tokskällande” när det ringer på dörren. Det gör Ronja för att hon dels inte tänker efter före (behärskar sig inte) och troligen även för att hon vill ”skälla bort” den som ”bankar på hennes port”.

:)magnus

Dela detta inlägg

Lämna ett svar