Bloggen

6 tips för att hålla tävlingsnerverna i schack!

6 tips för att hålla tävlingsnerverna i schack!

Det är gameday. Redan på morgonen kryper sig ångesten sakta på, och att orka äta något kan man ju glömma. Bilresan till tävlingsplatsen går åt att analysera allt in i minsta detalj, tänk om det inte går bra..vad pinsamt! I väntan på att tävlingsledaren ska ropa in oss skenar pulsen och för femte gången på en timme skulle jag behöva springa på toaletten. Kanske kräkas lite också?

Vi är många som brottas med tävlingsnerver, och jag har tidigare själv haft extremt lätt till nervositet i olika sammanhang. Med ganska enkla metoder har jag lyckats träna mig till att mentalt vara lagom nervös. Taggad, fast med ett med kallt huvud. Jag tänkte ge er mina 6 bästa tips på hur man kan träna sina tävlingsnerver och kunna njuta mer av att tävla tillsammans med sin bästa vän!

1. Ha rutiner som hjärnan (och hunden) känner igen!

När vi tränar våra hundar kan vi förutom att träna på moment också träna på hur vi ska förbereda oss och hunden innan vi går ut på planen för att göra momenten. Att rasta, sätta upp en ”station” och värma upp/ge hunden en startsignal är en lika stor och viktig del som själva tävlingsprogrammet. Genom att träna på även dessa delar med hunden gör vi den medveten om att det snart är dags för något skoj, vilket i sin tur gör att vi fortare kan komma in i ”bubblan” tillsammans när det väl gäller! Samtidigt tränar vi också vår egna hjärna på att känna igen rutinerna, även om vi är på nya platser. Att känna igen sig i något (även små saker) har ofta en lugnande effekt!

2. Ge dig själv uppgifter att fokusera på!

Genom att ge sig själv uppgifter att komma ihåg har man inte lika mycket tid att tänka på vad som kan gå fel. Det kan vara uppgifter i själva tävlingsprogrammet som att t.ex. komma ihåg att göra sina momentförberedelser, belöna på ett visst sätt, eller innan start genom att t.ex. ha en plan för uppvärmning. Att le ett brett leende är en typiskt bra uppgift som kräver mycket fokus i pressat läge, och som också lurar hjärnan att tro att vi är glada. Det i sin tur kan ofta också minska nervositet! Om inte så kommer du i alla fall inte att SE det minsta nervös ut! 😉

Louise Jonsson med sin Snipe på SM i lydnad 2017. Louise ser alltid lika glad och avslappnad ut på plan!

3. Träna på att vända negativa tankar till positiva!

En extremt vanlig negativ tanke är att erkänna sin nervositet som en dålig sak. ”Usch jag är SÅ nervös för att det ska gå skitdåligt! ”. Försök istället att vända din nervositet till en positiv grej! Att vara lite nervös är alltid bra. Det håller hjärnan skärpt och oss på tårna så att säga. Om någon frågar om du är nervös så svara istället: ”Ja, men jag gillar att vara lite nervös, då är jag mycket mer fokuserad!”. Tillslut kommer du att tro på det själv!

4. Var så förberedd du bara kan!

Att vara förberedd är A och O i alla sammanhang där vi ska prestera något. Om vi kan det vi ska göra bra så är risken att vi blir väldigt nervösa mycket mindre! När vi pratar hundsport så måste vi inte bara vara förberedda själva, utan i huvudsak se till att hunden är förberedd. Se till att hunden kan de moment som programmet består av i olika miljöer, att du vet vilken uppvärmning som din hund behöver ha och att du har koll på hur en tävling fungerar, på ett ungefär.

5. Åk runt och titta på klubbtävlingar i din närhet!

Jag kan nästan garantera att det kommer avdramatisera din prestationsångest. Ingen är perfekt, och även den bästa hunden eller föraren kan göra fel/få en nolla i protokollet! Fundera gärna efteråt om du kommer ihåg flest fel eller flest rätt/fina saker från olika program. Det är sällan det som inte gick bra som man lägger på minnet, vilket betyder att andra inte heller gör det när det är du som tävlar med din hund!

6. Träningstävla!

Många klubbar har träningstävlingar, och i regel är miljön där väldigt lik den som är på officiella tävlingar, vilket också framkallar ungefär samma känsla hos oss! Det är ett perfekt tillfälle att träna på alla dessa saker, och det är dessutom ofta mycket billigare anmälningsavgift!

Hoppas ni har fått med er något bra från dessa tips! Och kom ihåg:

”Hard work beats talent!”

/Diana

Dela detta inlägg

Lämna ett svar