Bloggen

Belöningspolitik

Belöningspolitik

Jag tänkte vi kunde börja med ett litet allvarligt men spännande snack om belöningssystem och belöningspolitik. Jag hoppas du hänger med i mina tankar, om inte, be mig förklara på ett annat sätt!

Generellt kan vi säga att som hund får man en rätt dålig “lönepolitik”, då hundar arbetar för mindre, ju mer de kan en uppgift. Men belöningen får aldrig försvinna helt och det är först när hunden kan övningen som vi kan göra övningen mer avancerad eller minska på bitarna som hunden får. Ibland kan belöningen helt utebli men med en god belöningspolitik i grunden, kommer ändå hunden kämpa vidare för att få sin belöning.

Tänk dig en enarmad bandit på ett casino. Det är ytterst sällan som det  rasslar ut pengar ur den, men ibland så händer det! Det är därför vi prövar vår lycka om och om igen vid samma maskin och har vi varit länge utan en vinst, vet vi att vi kommer närmare och närmare en ny. Hade det dock varit så att det aldrig kom en vinst, hade vi heller inte tyckt det var lika spännande att besöka maskinen och göra samma sak om och om igen.

Belöning eller Bestraffning?

Vi tar det från början. Alla hundar arbetar för en av två anledningar  1. för att tjäna på det  eller 2. för att undvika obehag. Det låter kanske tveksamt och vid första andetaget vill du kanske opponera dig men ta en liten stund och fundera på det ur hundens perspektiv. När hunden gör något, ställ dig frågan “varför då” och fortsätt med det tills du kommer fram till om det är “för att tjäna på det” eller “för att undvika konflikter”. Jag vill inte grotta in mig i det här för mycket, då jag kan sitta en hel dag och bara vända och vrida på allt men i stora drag så är allt hunden gör av anledningen ”för att må bra”. Därför tänkte jag att om du har frågor kring något jag skriver, tveka inte att ställa dem!

 

Den årliga belöningsförhandlingen – vid varje träning.

Så för att se vilken belöning din hund uppskattar mest, ska vi göra en liten övning. Vad hunden önskar beror på vilket humör den är på, vilken övning den ska genomföra, vilka störningar som finns runt om och vad som hänt tidigare under dagen.

Packa din träningsväska med 10 godisbitar som du vet att din hund älskar, en kamptrasa/kampboll och en annan leksak som din hund älskar.
Gå till den miljön som du kommer att träna i och vill veta hur dina belöningar fungerar. Jag t.ex. gör det här när jag känner mig osäker på vad min hund vill ha just för passet eller om det finns extra störningar som när en flock flyttfåglar landade intill Sodas och min lydnadsträning. Då var inte min belöning speciellt motiverande och jag fick snabbt komma fram med en ny. Det blev kampa, vilket han normalt sätt inte tycker är superhäftigt men fungerade fint där och då.

Du har en graderingsskala från 1 till 5 där 5 = “fantastiskt roligt!” och 1 = “vad håller du på med?”

  1. Stå rakt upp och ner och bara mata din hund med 7 godisbitar utan att kräva något alls. Du bara stoppar in dem i munnen med 7 sekunders mellanrum. När de 7 godisarna är slut sätter du ett betyg mellan 1 – 5 beroende på hur mycket din hund uppskattade det.

 

  1. Du får nu endast röra din hund med klappar och smekningar MEN du får inte prata med henne/honom. Du får inte ge något godis och du får inte ta fram någon leksak. Du ska bara använda händerna under 30 sekunder. När tiden är ute sätter du ett betyg mellan 1 – 5 beroende på hur mycket din hund uppskattade det.

 

  1. Den här gången ska du endast prata med hunden MEN du får inte röra, ge godis eller ta fram någon leksak. Du får bara berätta hur fin din hund är under 30 sekunder. Har du svårt för att komma på saker att säga, kan du räkna upp hundens kroppsdelar och berätta hur fina hundens tassar är, öronen, ögonen och kanske hur glad du blir när hunden viftar på svansen. När tiden är ute sätter du ett betyg mellan 1 – 5 beroende på hur mycket din hund uppskattade det.

 

  1. Nu är det dags för leksak och då tar du fram den leksaken som är en kampleksak MEN du får inte röra hunden, du får inte prata med hunden och du får inte ge hunden godis. Du ska bara kampa med hunden och se om du får något engagemang. När tiden är ute sätter du ett betyg mellan 1 – 5 beroende på hur mycket din hund uppskattade det. Har du svårt för att få hunden att släppa kampleksaken tar du en av de 3 godisar du har kvar och sätter framför nosen på hunden. Då kommer hunden automatiskt släppa leksaken och den får en gobit. Du slipper bråka om det och du kan fortsätta övningen i samma goda sinnestämning.

 

  1. Den här gången ska den roligaste leksaken fram, kanske är det en boll, kanske är det en pip eller en smutsig strumpa.  Du använder leksaken första gången som den är tänkt att användas och ser vad hunden gör under resterande 30 sekunder Du får även den här gången inte prata med hunden, ge godis eller röra hunden, du ger helt enkelt hunden sin leksak och ser om hunden vill integrera med dig. är tiden är ute sätter du ett betyg mellan 1 – 5 beroende på hur mycket din hund uppskattade det. Även här kan du använda en av godisarna du har kvar för att få tillbaka hunden. Precis som innan sätter du godisen framför nosen på hunden.

 

  1. Den här gången skall du belöna din hund utan att röra den, utan att prata med den, utan att ge den godis, utan att ha någon leksak. Hur gör du då? Kanske kan du jaga hunden, kanske kan du låtsas springa ifrån den för att vända när den kommer ifatt? Oavsett ska du försöka få igång din hund så den vill engagera sig med dig under 30 sekunder. När 30 sekunder har gått är det åter igen betyg 1 – 5 som ska sättas.

 

Nu har du ett hum om vad din hund gillar, förhoppningsvis de som du rankat 4 -5, om du gjort det rätt. Om du skulle sätta ihop alla de som du sagt 4-5 på, hur ser belöningen ut då? Pröva under 30 sekunder för att hitta din variant på belöningen. Grattis! Du har nu ett belöningssystem!

 

Okej. nu har du en väl genomprövad belöning! Nu äntligen är det dags att prata belöningar!

När jag ger belöningar är det viktigt att tänka på om jag vill höja min hund aktivitetsnivå eller dämpa min hunds aktivitetsnivå. Med aktivitetsnivå menas hur engagerad och motiverad min hund är för uppgiften. Mat och gos lugnar medan boll och kamp höjer. Klappar och prat kan både höja och lugna en aktivitetsnivå.

Varje gång min hund ska få sin belöning är det viktigt att veta om jag ska höja eller lugna min hund med mina händer och röst. Tänk dig att händerna ska röra sig i takt med rösten dvs. pratar jag lugnt med rösten skall händerna också vara lugna!

Belöningar skall aldrig komma med krav eller villkor t.ex. “du får den om du är försiktig”, kanske är det så att din hund älskar att strimla saker. Ge den en gammal trasa som belöning, – varsågod, strimla på! Jag vill också att hunden skall få en lång och njutbar belöningsstund, inte bara två små tugg på en boll, för att den ska hamna i träningsvästen igen. Ett belöningstillfälle bör vara i minst 30 sekunder om inte längre. (Om du tränar med klicker så blir ju ett klick = en godis med upprepningar och det är först när du tar paus, det är då din tid på minst 30 sekunder startar.)

Mina belöningar har även en annan viktig del i min hunds vardag. Vid svåra störningar eller splittat sinne behövs belöningar som en ventil på det som är jobbigt. När det är sådana belöningar kan det vara så att även om jag vill att min hund ska lugna ner sig, så fungerar det kanske inte att jag ger mina lugna belöningar med en gång. Jag måste kanske hämta upp hunden på hans eller hennes egna nivå och utifrån den växla ner tempot i belöningen. Jag tar Soda som exempel igen. Ser han vatten blir han tokig, han älskar vatten men det innebär också väldigt mycket stress. Skulle jag mata honom med godis vid vattenbrynet skulle han med största sannolikhet spotta ut godisen men kör jag dragkamp en stund vid vattnet, kastar ut lite gobitar på marken och pratar lugnt med honom kan det mycket väl sluta med en gosstund på klipporna. Det handlar om att använda ventilen i belöningen rätt och att hitta rätt belöning för övningen. I det här fallet en svår övning som krävde mycket aktivitet för att få ur sig all stress.

Beroende på hur jag formar belöningen behöver jag ändå veta 2 saker till om belöningar, för att ha ett fungerande belöningssystem. Jag behöver kunna belöningsriktningar och belöningsplaceringar, mer om dem skriver jag senare i veckan.

Har du läst hit antar jag att du gillar belöningar lika mycket som jag gör! Har du prövat övningen ovan? Visst var det jobbigt att prata med hunden i 30 sekunder.. *puh* Jag är glad över att kunna rabbla upp kroppsdelar på hunden när det fanns tid kvar.

 

Bland mina hundar så gick Festis och lade sig när jag började prata med henne, så hundarna kan reagera precis olika 🙂 Lycka till och hörs imorgon!

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar