Bloggen

Att planera en valpkull.

Att planera en valpkull.

Till våren (troligtvis mars-april) kommer Zin att paras om allt går som det ska. Trots att jag haft hundar och varit aktiv inom hundvärlden nästan hela mitt liv (och haft border collies i 15 år) så blir detta min första valpkull och det känns så spännande! Vips är det en massa nya saker att sätta sig in i och fundera kring. Läser det jag hittar om hundavel och framför allt valputveckling men konstaterar att det är med det som med det mesta i hundvärlden -mycket tyckanden men tyvärr mindre som verkligen är baserat på vetenskap. Men intressant är det att sätta sig in i lite nya sidor av hundvärlden!

 

Jag tänkte försöka blogga lite då och då om mina tankar och funderingar kring detta ämne. Denna gång tänkte jag skriva lite kring hur jag funderar kring valet av hane. Jag letar efter en hane som är….

…stark, med stor vilja att flytta djur, men med fin djurkänsla och cool i huvudet. Jag vill inte ha en hund som jag måste peppa och pusha på utan tar mycket hellre att man får spendera de första åren med att bromsa hunden. Det ska finnas både resurser och vilja att ta till när de blir tungt och jävligt! Tycker många hundar som går väldigt ”fint” och lugnt som unga på hyfsat lättflyttade djur senare kan visa sig ha för lite vilja och pondus om det blir tungt eller om djuren utmanar och hotar. Jag vill att de sätter ner tassarna rejält, inte trippar som om de gick på äggskal. Ffa vill jag i upptaget se en hund som kommer upp med en lugn men självsäker attityd.

…cool. Jag vill inte ha en hetsig, het hund. Tycker det är stor skillnad på att hunden VILL mycket och på att hunden hetsar upp sig. Zin vill mycket men är väldigt coool i huvudet (vilket gör att hon tar kommandon bättre och att hon orkar längre eftersom hon är avspänd mentalt) medan tex min Fonzie är en mycket hetare hund där het = lätt att stressa upp sig.

…lagom mycket Eye. Hunden får inte ha låsningar, ha svårt att förflytta sig eller ta kommandon, sega flanker eller sega utgångar pga sitt Eye utan måste vara öppen och rörlig men samtidigt ha Eye nog för att arbeta på ett bra sätt och kunna hålla upp enskilda djur bra. Det är det där svåra ”lagom” som man vill applicera på nästan alla egenskaper 🙂

…cool, trygg, stabil och social i vardagen. Jag gillar hundar som är öppna och tillgängliga men inte överdrivet fjäskiga (inte hetsar upp sig en massa när man hälsar på dem), stabila med miljöer, ljud och människor. Och väldigt gärna utan ljud! Finns helt klart olika grad av ljudlighet på BC och olika lätt för dem att ta till pip eller skall i träning (tänker nu typ lydnadsträning etc). Min Flynn är en väldigt tyst hund medan min Fonzie är en väldigt ljudlig hund skulle jag säga. Vill ha en bra på och av-knapp, älskar hundar som när inget händer kan sova bort en dag eller två.

 

Vidare funderar jag kring detta med linjeavel, vilka hanar som är i ropet nu eller vilka hanar som använts mycket de senaste åren. Allra helst vill jag inte alls linjeavla, min dröm är att hitta en hund som jag tror passar i typ och egenskaper men som inte alls är släkt. Drömmen vore att hanen dessutom inte innehöll några av de mest använda stora hanarna i stamtavlan, för de hundarnas gener finns redan i så stor omfattning att jag inte ser att min avel också behöver bidra till att det blir ännu fler. Vill jag se kullen som en liten, liten del i ett större sammanhang så tänker jag snarare att jag gärna hittar något som inte är använt så mycket. Jag kan säkert tänka mig att i framtiden använda någon känd hane (de är ju kända av en anledning om man så säger) som jag själv verkligen gillar, men då skulle jag helst se att det är en hane som inte varit i ropet på ett par år, där man hunnit utvärdera avkommor och sedan kan använda hanen igen innan han blir för gammal. Tänker en del på att vi så lätt annars får många hundar som är väldigt nära släkt i samma generation så att säga. (Jag tyckte tex att det var väldigt roligt att Arvids gamle pappa Mac återanvändes efter att inte ha haft några kullar på fyra år, och långt efter att han var ”i ropet” så att säga) Men visst, tror man att en viss hane är prick rätt hund så kan man ju hamna i ett läge där en välkänd, välanvänd hane blir det slutgiltiga valet men fick jag önska helt fritt så vill jag nog ha något annat nu för Zins första kull.

Med Zin behöver jag dessutom hitta en hane som är gentestad normal för CEA och IGS. Det minskar utbudet helt klart men tur nog så har det nu börjat publiceras på nätet vilka hundar som är testade och jag tror allt fler hundar kommer att testas för bägge sjukdomarna framöver. Självklart är det trist att behöva begränsa sig i valet av hane men långt tristare vore det att chansa och få valpar som utvecklar ffa IGS och som då behöver få injektioner för att fungera normalt. Tur att det finns gentester för en sån sjukdom men skittrist att man inte enbart kan gå på arbetsegenskaper, mentalitet och sund konstruktion när man letar kombinationer!

Jag har olika hanar jag tittar på dels utifrån olika tips jag fått, dels utifrån hundar jag själv sett eller blivit nyfiken på, men något slutgiltigt val har jag inte gjort än. Vi ska själva behålla en valp och taken är att vi ska dela på den så både jag och Krille måste vara överens om hanhunden. Vi har oftast samma smak men inte alltid 🙂 Tanken är att Krille ska tävla den i vallning och jag i andra sporter eftersom Krille har bara en hund och vill ha en på tillväxt och vi vill inte ha för många hundar i huset.

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar