Bloggen

Avsnitt 1 – Kontakt – En guide i Följsamhet

Avsnitt 1 – Kontakt – En guide i Följsamhet

KONTAKT

Det vi ska börja med är kontakt. Det är den, enligt mig, viktigaste delen i följsamheten. Följsamhet på nära håll, kan man säga. Den allra bästa kontakten är den som sker helt spontant, alltså när hunden tar kontakt med dig när ni är ute utan att du ber om det eller ger några signaler. Gör din hund detta då och då! Börja genast belöna det! 

Om din hund inte gör det så ofta kan det vara bra att börja med några övningar. Dessa tjänar även som påminnelser åt hunden som egentligen kan ta kontakt, men kanske behöver bli påmind om att det är bra. För det är det ju!

Du behöver:

 • Belöningar. Go crazy! Vad älskar din hund? Köttbullar? Boll? Doftfläckar? Använd alla grejer din hund gillar som belöningar!
 • Koppel och sele om du är utomhus
 • En filt att vila på mellan passen
 • Vattenskål

I filmen nedan ser ni två olika kontaktövningar: ”T” och ”Varsågod”. 

T-övningen

Gör såhär:

 1. Visa hunden godiset
 2. Ta ut armarna ut från sidorna, så att du står som bokstaven T
 3. När hunden tittar på dig, klicka
 4. Ge belöning genom att föra ner händerna och låta hunden ta en godbit
 5. Upprepa 3-5 gånger, ta sedan paus.

Denna kan göras sittande också, om du tycker att det är lättare. 

Denna första övning är väldigt basic och ska bara användas vid den absolut första inlärningen eller som en påminnelse för hunden. För hur ofta står vi som ett T på promenaden? Jag tycker att det är viktigt att övningarna går att ta med rakt ut i verkligheten, det är det jag menar. Där är inte denna övning optimal att ”tjata”. 

 

FILM: https://youtu.be/–juN4pZNqQ

”Varsågod”-övningen:

Gör såhär:

 1. Stå helt vanligt, göm händerna bakom ryggen om du vill ladda dem med godis. Annars har du dem bara vid sidan och tar upp godis ur fickan vid belöningstillfället
 2. Kasta en godis åt sidan och säg ditt ”varsågod”-ord. Du behöver inte kasta långt, någon meter räcker.
 3. När hunden ätit godis kommer den förmodligen (förhoppningsvis), söka upp dig på nytt. Belöningsmarkera (alltså klick eller ”bra” eller liknande), och släng en ny godis åt sidan. Glöm inte att berätta för hunden att den får ta godbiten genom att också ge ett ”varsågod”-kommando. 
 4. Upprepa ca 5 belöningar, ta sedan paus.

Denna, övning 2, är med verklighetstrogen. Nu står du ju helt vanligt.

Ett extra plus med denna övningen är att hunden lär sig att söka upp dig efter belöning. Det blir ett bra hjälpmedel för att slippa ”nu har jag fått mitt godis – hej då”-attityden som finns ibland. Genom att behöva springa efter godisen skapar vi nya saker att belöna. 

FILM: https://youtu.be/BB-KBGZgdbE

 

Att tänka på:

 • Belöningsmarkera

När du får kontakt ska du belöningsmarkera. Det betyder att du ger hunden en signal för att den gjorde rätt och att belöning således kommer att följa. Ett klick, ”bra”, ”japp” eller ”rätt”, är några exempel på ljud/ord du kan använda.  

 • Tajming

Denna punkt hör ihop med punkten ovan. Tajming är jätteviktigt! Du ska alltså belöningsmarkera när hunden tittar. Inte när du ger godiset. Du vill ju markera vilket beteende som var rätt – kontakten – så då ska ljudet/ordet komma när kontakten uppstår.

 • Begär bara kontakt

Alltför många gånger påbörjas kontaktövningar med ”sitt”. Det är helt onödigt! Vi vill ju inte träna sitt – vi vill träna kontakt. Begär därför inget än just detta när ni tränar det. 

 • Inlärning i lugn miljö

Inlärningen sker bäst i en störningsfri och familjär miljö. Börja gärna hemma i köket eller någonstans där hunden vanligtvis är ”duktig”. Störningar lägger ni på när hunden kan detta bra!

 • Var tyst!

Det är hunden som ska ta kontakt – inte du. Var därför, förutom när du belönar, TYST. Inget pussljud, inget ”titta här”, inget ”Fido!”. Var Tyst. Hunden ska titta på dig ändå.

Det var allt för detta avsnitt! Vi hörs om en vecka!

Ha det bra och ha så kul 😀

/Lilly, Johnny och Bulten

 

Dela detta inlägg

1 kommentar

Lämna ett svar