Bloggen

Lucka 12: Låt dina ben hjälpa din hjärna!

Lucka 12: Låt dina ben hjälpa din hjärna!

I många hundsporter så är det helt klart en fördel om även föraren har en god fysik. Men att träna upp sin kondition ger inte bara en fördel för den som tex springer agility, utan fysisk träning kan även hjälpa dig att bli en vinnare på ett rent mentalt plan.  Du kan alltså låta dina ben hjälpa din hjärna!

Studier har visat att konditionsträning (som tex löpning) ger stor effekt på psyket. Idealiskt är om man kommer upp i minst 70 procent av maxpuls och springer i 30-45 minuter minst tre gånger i veckan. Låter det övermäktigt? Tänk då att allt är bättre än inget när det kommer till fysträning. Och om du som jag under en lång period av ditt liv verkligen avskytt att springa, så kommer du ju dessutom få en finfin träning i envishet och att följa en plan, dvs idel bra saker att öva och utveckla för en framtida vinnare!

Vad kan då ske i din hjärna när du tränar, jo:

-Oro och ångest dämpas

-Minne och inlärningsförmåga förbättras

-Fokus och simultanförmåga blir bättre

-Din kreativitet ökar

-Ditt omdöme förbättras

Låter väl som idel bra saker för att på sikt bli en ännu bättre tävlingsförare, inte sant? Dessutom kan träning bromsa din hjärnas åldrande och motverka demens, inte heller fel för oss som siktar på att ha en lååååång tävlingskarriär 🙂 Den som vill veta mer om motionens påverkan på hjärnan kan tex läsa ”Hälsa på recept” av överläkare i psykiatri Anders Hansen och läkare Carl Johan Sundberg.

/Anna Larsson

Sugen på en hundkurs? Här hittar du Glädjeklicks kurser: http://www.gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser

Dela detta inlägg

Lämna ett svar